Dostatek vápníku a vitaminu D je prevencí předčasné menopauzy

Vápník a vitamin D jsou živiny nezbytné pro zdraví kostí a řadu fyziologických a hormonálních funkcí v těle. Vědci z Harvardovy univerzity ale v třicetiletém sledování 120 tisíc žen prokázali, že pravidelný dostatečný příjem vápníku a dostatečná hladina vitaminu D jsou prevencí předčasné menopauzy. Jedním z nejbohatších zdrojů tohoto minerálu je mák. Nejlepším zdrojem vitaminu D je slunění.

Nadměrná expozice kůže slunečním paprskům a zvláště silnému UV záření může být zhoubná a skončit rakovinou, ale pravidelné slunění je nezbytné pro syntézu vitaminu D v kůži. A ženy, které se slunci nevyhýbají zcela a přijímají dostatek vápníku stravou – z mléka, máku, mandlí, sezamu, přičemž mák je vůbec nejbohatší zdroj vápníku a předčí i kravské mléko, a to dokonce i to sušené, které je koncentrátem.

„Žádná předchozí studie se nezabývala vztahem konzumace vitaminu D a vápníku na nástup menopauzy. My jsme zjistili, že dostatečný příjem vápníku a vitaminu D stravou snižuje riziko předčasného nástupu menopauzy,“ tvrdí epidemioložka Alexandra Purdueová Smitheová z Harvardovy univerzity.

Ženy, které prodělají předčasnou menopauzu, jsou také více ohroženy chorobami srdce a cév, osteoporózou a předčasným úpadkem kognitivních funkcí.

Kde všude vápník najdeme?

Jak je vidět, vápník hraje ve stravě (nejen) žen důležitou roli. Kde ho – kromě již zmíněného máku, který je jeho nejlepším zdrojem, a omílaného mléka – najdeme?

Jogurty

Pokud vás představa sklenice mléka zrovna nenadchla, vsaďte na jogurty – ty totiž obsahují vápníku dokonce více než zmíněný nápoj (ve 100 gramech je až 50 % denní potřeby). A navíc svému tělu dodáte tolik prospěšná probiotika.

Sýr

Sýr je přímo vápníkovou pokladnicí. Jen 50 gramů 30% eidamu pokryje skoro celou denní dávku kalcia u dospělého člověka.

Zmrzlina

Je to tak – smetanová zmrzlina je nejen skvělou (i když poněkud kalorickou) pochoutkou, ale zdrojem vápníku. Konečně máte důvod, proč si ji dopřát tak často – vždyť tím přece prospíváte svému zdraví!

Sójové mléko

Většina sójových mlék na našem trhu je obohacena vápníkem, díky čemuž jeho konzumací dostáváte více vápníku než z mléka klasického.

Mandle a lískové oříšky

Další z pochoutek, jež díky obsahu vápníku pomáhají chránit vaše kosti. A navíc v nich získáte i skvělý zdroj dalších potřebných živin.

Semínka

Sezam, lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka jsou na tom podobně jako oříšky. Kombinace řady vitaminů a minerálů a omega-3 mastných kyselin.

Losos, sardinky, tuňák

Vitamin D, omega-3 mastné kyseliny, spousta dalších živin (včetně vápníku) – to dělá z výše zmíněných ryb skvělou příležitost dodat svému tělu vše, co potřebuje.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat