Být obézní a fit je nesmysl

Když se člověk stravuje nezdravě a přijímá víc kalorií, než vydá, je obézní. A i člověk, který cvičí a je aktivní, může být obézní. Protože jeho energetický příjem je vyšší než výdej. Ovšem řada cvalíků s aktivním životním stylem si myslí, že pohyb jim zajistí zdraví a dlouhý život i v trvalém obalu z tuků. Je to však mýtus. I když se pohybují, kvůli nadbytečnému tuku je u nich riziko předčasného úmrtí mnohem vyšší než u osob s normální postavou.

Některé výzkumy naznačují, že i když má člověk BMI 30 a tukové pneumatiky na břiše, může být metabolicky fit. Pokud cvičí, má normální krevní tlak a normální hladinu cholesterolu v krvi. Jenže rozsáhlý výzkum epidemiologů z Birminghamu to zpochybňuje.

„Myšlenka, že člověk může být obézní a zároveň zdravý, je mýtus,“ prohlásil doktor Rishi Caleyachetty na Evropském kongresu o obezitě v Portu.

Z dvacetiletého sledování 3,5 milionu osob totiž vyplývá, že jedinci, kteří byli na počátku sledování metabolicky zdraví (podle jistých měřítek) a zároveň obézní, končili na konci studie o devětačtyřicet procent častěji s chorobami srdce a cév než jedinci, kteří měli normální postavu. Riziko selhání srdce u nich bylo dokonce o šestadevadesát procent vyšší.

„Metabolicky zdravý obézní člověk není bez ohrožení na zdraví a životě a bylo by nesprávné si myslet, že je tomu naopak. Neměl by se vůbec používat spojení zdravý a obézní, aby nedošlo ke zbytečnému matení odborné i laické veřejnosti,“ prohlásil doktor Caleyachetty.

Příjem vs. výdej

Pro mnoho lidí není problém omezit příjem určitých potravin, ale musejí mít jídla hlavně hodně. A v tom tkví problém. Takový jedinec víc energie přijme, než vydá a tělo ji hned uloží do tuku. Obezita se tak stává začarovaným kruhem, i když člověk vlastně drží dietu (například nízkotučnou).

„Člověk může šlapat v posilovně půl hodiny a spálí jen dvě až tři stovky kilokalorií. Aby spálil čtyři sta gramů tuku, musí ale uběhnout mnoho a mnoho mil,“ varuje profesor Ian McColl z Londýna, který nechápe, proč je kolem obezity a hubnutí tolik nesmyslů i mezi odborníky.

Celý problém tkví v základním fyzikálním zákoně. Tělo energii přijímá a vydává. Pokud jí denně vydá méně, než jí přijme, tělo začne energii ukládat do tukových zásob. Chce-li člověk zhubnout, musí dlouhodobě více energie vydávat.

„Celá problematika je dnes zmatená řadou teorií o obezitě, genetickou, epigenetickou, psychologickou apod. Žádná z nich nepůsobí epidemii obezity. Zůstává jediný fakt. Nikdo nemůže být obézní, pokud nekonzumuje příliš mnoho energie,“ dodává profesor McColl.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat