Domácí jogurty a kvašená zelenina jsou výbornou prevencí i léčbou depresí

Vztah mezi zdravím mozku a střevní mikroflórou byl popsán už před lety. Ale stále častěji vyplývá najevo, že tato vzájemná bilance je mnohem významnější, než se soudilo. Zdravá skladba střevních bakterií totiž může ovlivňovat i mnoho z psychických vlastností člověka. Třeba jeho mentální potíže. A zlepšením mikroflóry – stravou – lze také zlepšit třeba depresivní stavy. Domácí živé jogurty a kvašená zelenina tak můžou být skutečně lékem i prevencí deprese.

Vědci z Kanady testovali aplikaci probiotik u pacientů s dráždivým tračníkem, kteří zároveň velmi často trpí depresí – což je dalším důkazem o vztahu mezi zdravím mozku a střev. Léčba střevní mikroflóry měla za následek zlepšení psychiky u čtyřiašedesáti procent pacientů.

Nejlepším zdrojem probiotik jsou domácí jogurty – bílé a živé. Většina prodávaných výrobků je upravena technologicky a je navzdory reklamě buď mrtvá, nebo plná aditiv (přidaných cukrů, barviv, ochucovadel, zahušťovadel apod.), která působí na střevní mikroflóru nepříznivě. Ještě cennějším zdrojem zdravých střevních bakterií a probiotik je kvašená zelenina a zelí. Opět je ideální domácí, protože prodávaná v obchodech je ve většině případů konzervovaná a tudíž mrtvá.

„Tato studie dokazuje, že konzumace probiotik může zlepšit jak zdraví střev, tak psychologické potíže,“ tvrdí autoři z Toronta.

Rychlá pomoc z lednice

Přepadly vás z ničeho nic pocity smutku nebo úzkosti? Pak sáhněte po dobrotách, které vám prokazatelně vylepší náladu během několika chvil. Které pomohou?

Mandle

Mandle obsahují hořčík, selen a zinek, tyto látky jsou přínosné na zlepšení vaší nálady. Hořčík má vliv na produkci serotoninu, který ovlivňuje náladu. Ve skutečnosti je nízká hladina hořčíku v těle spojena s depresí a výkyvy nálad. Selen hraje roli při produkci hormonů štítné žlázy a zinek chrání mozkové buňky před poškozením volnými radikály.

Hořká čokoláda

Tmavá čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v těle, a ta má vlastnosti téměř totožné s antidepresivy. Navíc kvalitní čokoláda zpomaluje produkci stresových hormonů. Příště, až budete ve stresu, dejte si pár kostiček čokolády.

Banány

V banánech jsou hojně zastoupeny vitaminy skupiny B, které jsou potřeba k produkci serotoninu. Kdykoli budete mít náladu pod psa, dejte si 1 nebo 2 banány a na špatnou náladu si ani nevzpomenete. Banány také oceníte při nespavosti, před spaním snězte jeden banán a zapijte sklenkou mléka. Budete spát jako nemluvně.

Avokádo

Avokádo díky obsahu omega-3 mastných kyselin a draslíku je taktéž skvělou volbou při špatné náladě. Navíc obsahuje mononenasycené tuky, které rovněž zlepšují náladu a pomáhají léčit deprese, včetně poporodní deprese. Denně se doporučuje preventivně sníst 1/2 až 1 avokádo.

Borůvky

Tyto malé bobulky jsou plné antioxidantů, které podporují správné fungování mozku a zlepšují kognitivní funkce. Jsou velmi účinné proti depresi. Pravidelná konzumace borůvek dokonce napomáhá růstu novým mozkovým buňkám.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat