Jíst před zrcadlem povzbuzuje chuť k jídlu a vede k přejídání

Lidé na Západě mající problém s obezitou z přejídání, by si měli dát pozor na restaurace, které mají přímo v interiéru velká zrcadla. Ta by neměla být také v kuchyních a jídelnách bytů. Podle japonských vědců totiž při pohledu do zrcadla ve chvíli, kdy něco jíme, máme tendenci sníst více. A to jednoduše proto, že nám jídlo přijde chutnější. Konzumace jídla před zrcadlem vede ke konzumaci větších porcí, což může být problém vést zase k obezitě.

Jediný případ, kdy je dobré zrcadlo použít, je u osob s poruchou příjmu potravy a depresemi, které trpí silným nechutenstvím. Pohled na sebe do zrcadla při konzumaci jídla může zvýšit chuť na tento pokrm.

Doktor Rjuazburo Nakata z Univerzity v Nagoji, čtvrtém největším městě Japonska, se přitom zabýval staršími osobami, které trpí nechutenstvím. Zjistil, že právě zrcadlo může zvyšovat chuť na jídlo a přiměje strávníka jíst větší porci. To může být výhodné u těchto sociálně izolovaných seniorů, kteří jedí málo, ale zhoubné u lidí ze Západu, kteří se už tak často přejídají.

„Konzumace jídla o samotě je u seniorů často důvodem k depresi a ztráty chuti k jídlu. Naše objevy nicméně naznačují, že konzumace jídla před zrcadlem zvyšuje požitek z tohoto jídla a tím i kvalitu života u starších osob,“ tvrdí doktor Nakata.

Vsaďte na správné potraviny

Většina z nás se ovšem potýká s neustálým hladem či chutí na něco dobrého, i když v dohledu žádné zrcadlo není. Jak snížit chuť na jídlo? Zase jídlem. Tyhle potraviny totiž opravdu pomáhají!

Mandle

Hrstka mandlí je bohatým zdrojem antioxidantů, vitaminu E a hořčíku. Bylo také vědecky prokázáno, že mandle zvyšují pocit sytosti. Tak na co ještě čekáte?

Káva

Jeden až dva šálky denně zvyšují metabolismus a potlačují chuť k jídlu. Jenom to má pár háčků. Do kabelky ji nedáte (jedině v malé termosce) a kolikrát k ní nemáte přístup ani v práci. Zkuste popřemýšlet nad vhodnou variantou. Pak také vynechejte cukr a se smetanou šetřete!

Zázvor

Po celá staletí mnohé kultury používaly kořen zázvoru jako něco posvátného. A aby ne! Zázvor působí jako povzbuzující prostředek, který dodává energii do těla a zlepšuje trávení, s čímž souvisí i to, že budete méně hladoví. Kam s ním? Třeba do neslazeného čaje.

Avokádo

Obsahuje spoustu vlákniny a zdravé mono-nenasycené tuky. Avokádo potlačuje chuť k jídlu, pokud ho konzumujete ve střídmém množství. Ve skutečnosti je to tak, že v něm obsažené tuky vysílají signály do mozku o plnosti vašeho žaludku.

Jablka

Jablka jsou naplněná rozpustnou vlákninou a pektinem, který vám rychleji dopomůže k pocitu sytosti. Tyhle neobyčejně obyčejné zázraky také regulují glukózu v krvi a zvyšují hladinu energie. A v neposlední řadě vyžadují nějaké to žvýkání, čím se zvyšuje čas na konzumaci. Delší proces ochutnávky taktéž dává mozku signál, že už nejste hladoví.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat