Nedejte stresu šanci. Pomůže čaj i levandule

V dnešní době prakticky neexistuje člověk, který by se alespoň čas od času neocitl pod pořádným tlakem. Většina z nás dokonce žije ve stresu neustále, což s sebou nese řadu rizik. Je prokázáno, že chronický stres způsobuje i velmi vážná onemocnění. A tak není divu, že hledáme, jak se stresu bránit.

Jistě, existují nejrůznější léky na uklidnění a zmírnění důsledků stresu, které vám předepíše lékař, ale ruku na srdce – spousta z nás by po nich sáhla až v případě, kdy by to bylo absolutně nevyhnutelné. Raději se proto soustředíme na způsoby, jak se stresem „zamávat“ i jinak, s pomocí přírodních prostředků.

Které poklady máme k dispozici?

Zelený čaj

O jeho pozitivních účincích na naše tělo by se daly napsat romány. Ovšem je prokázáno, že zelený čaj dokáže zklidnit i naši mysl! Může za ti L-theanin, který obsahuje. Tato aminokyselina bojuje proti úzkosti, odbourává stres a zlepšuje náladu. Že jste zelenému čaji nikdy nepřišli na chuť? Pak můžete sáhnout po potravinových doplňcích, které obsahují jeho extrakt.

Pohyb

Také máte při vzteku nebo zoufalství touho do něčeho pořádně praštit? Se stresem to může být podobné. Zkrátka ho potřebujeme někde vybít. A pohyb je ideální příležitostí. Když si dáte pořádně do těla, nejenže se vám uleví, ale ještě se vám vaše tělo odmění endorfiny, které se při sportu vyplavují a které zajistí, že budete mít zase úsměv na rtech. Starosti zapomenuty!

Čokoláda

Mlsání povoleno! Když si ve stresové situaci dopřejete doping v podobě kousku kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa, hned vám bude lépe na duši. Antioxidanty, které čokoláda obsahuje, totiž sníží hladinu stresového hormonu kortizolu, a naopak vyplaví hormony pro lepší náladu. Mimochodem, antistresová čokoláda by měla obsahovat nejméně 75 % kakaa.

Levandule

Už nevíte, kam stresem a starostmi skočit, trápí vás nesoustředěnost a nespavost? Pak vsaďte na levanduli, respektive její vůni. Mít v práci či kabelce po ruce lahvičku s esenciálním levandulovým olejem se vyplatí. Prostě si nakapete trošku na kapesníček a chvíli budete zhluboka vdechovat tu úžasnou vůni. Řada studií totiž prokázala, že levandulové aroma je přírodním antidepresivem a odplavuje stres.

Losos

Tedy možná by vás uklidnilo i pozorování lososů, ale v tomto případě máme na mysli lososa na talíři. Obsahuje totiž omega-3 mastné kyseliny, které prokázaly při stresu vysokou účinnost. Že nejste zrovna fanouškem ryb? Nevadí! Sáhněte po avokádu nebo lněných semínkách. A když bude nejhůř, skočte si do lékárny pro doplňky stravy s omega-3 mastnými kyselinami.

Smích

A na závěr to nejlepší antidepresivum ze všech. Ano, smích. Při stresu sice není do smíchu nikomu, ale vyplatí se o něm popřemýšlet. Vyrazte ven s kamarády, s nimiž se vždy dobře bavíte, pusťte si oblíbenou (a klidně i bláznivou) komedii, na internetu zhlédněte několik videí s vtipnými domácími mazlíčky (pozor, tato videa byla dokonce vyhlášena jako nejúčinnější v boji proti stresu samotnými vědci). Prostě se smějte! Svět se zdá tak nějak lepší, když máte úsměv na rtech…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat