Chyby, které denně děláte při čištění zubů

Všichni víme, že zubní hygiena je důležitá. Možná si i vy myslíte, že děláte všechno dobře. Ale co když je tomu přesně naopak?

Nový výzkum naznačuje, že až polovina případů revmatoidní artritidy může být spojena s nedostatečným čištěním úst. Není divu. Co se týče zubní hygieny, zubní ordinace hlásí, že ve srovnání s některými vyspělými zeměmi, například Švýcarskem nebo Spojenými státy americkými, je dentální hygiena v Česku teprve v plenkách. Možná je to tím, že opakovaně provádíte ty samé chyby. Které?

Spoléháte na zubní nitě

Používání zubních nití je doporučováno už jen kvůli prevenci zubního kazu až po srdeční onemocnění. Vědecké výzkumy však neprokázaly účinnost při odstraňování plaku. Proto například Britská společnost dentální hygieny a terapie doporučuje vyměnit nitě za interdentální kartáče, pokud vaše mezery mezi zuby nejsou obzvláště těsné.

Čistíte vertikálně, ne horizontálně

Odborníci říkají, že byste pro co nejúčinnější čištění měli držet kartáček svisle a nasměrovat štětiny dolů směrem ke gumové lince a povrchu zubů (přední a zadní) pod úhlem 45 stupňů.

Zatracujete elektrické zubní kartáčky

Je možné ručně a efektivně vyčistit zuby pomocí klasických zubních kartáčků, ale pokud nejste zubní profesionál, je velmi pravděpodobné, že vám chybí několik klíčových oblastí. Použití elektrického zubního kartáčku s oscilační hlavou činí proces kartáčování až o 20 procent účinnějším.

Čistíte příliš často

Nadměrné čištění může způsobit nenapravitelné poškození dásní a zubní skloviny. Používáte-li elektrický kartáček s oscilační hlavou, tak ten pracuje pro vás – není třeba „tlačit na pilu“ a povrch zubů drhnout. Co se týče techniky, vždy je možné vzít sebe a svůj kartáček k zubnímu hygienistovi a požádat ho, aby vás naučil nejúčinnější metody.

Čistíte příliš tvrdě

Pokud chcete maximalizovat odstranění plaku, jsou optimální dvě minuty čistění. Účastníci výzkumu, kteří si čistili zuby po uplynutí této doby, své zuby vystavili možnému poškození. Nebuďte jako oni.

Utíkáte do koupelny po každém jídle

Ano, vypadá to, že metoda „příliš často a příliš dlouho“ zubům nesvědčí. Zubní lékaři doporučují čistit si zuby maximálně třikrát denně. V případě, že tuto hranici posunete, riskujete poškození zubní skloviny. Pak je obzvláště důležité, aby se po konzumaci kyselých potravin (čerstvé ovoce a šťávy jsou hlavní viníci) nejméně 30–60 minut počkalo, protože zjemňují zubní sklovinu a zvyšují náchylnost k erozi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat