Extra panenský olivový olej zbavuje mozek nánosů způsobujících alzheimera

Extra panenský olivový olej je nedílnou součástí kuchyní národů žijících kolem Středozemního moře. Také proto tam mají tak zdravé srdce a mozek jako nikde jinde v Evropě. Olivový olej totiž obsahuje látky, které doslova léčí. Zbavují mozek škodlivých nánosů bílkovin, které stojí za rozvojem Alzheimerovy choroby.

Vědci z Pensylvánie jako první popsali princip, jímž se díky látkám obsaženým v olivovém oleji dokáže mozek zbavit beta amyloidního plaku a neurofibrilárních klubek tvořených škodlivými fosforylovanými tau bílkovinami. Oba jevy jsou přitom předchůdcem rozvoje Alzheimerovy choroby.

„Zjistili jsme, že olivový olej omezuje záněty v mozku, ale důležitější je, že aktivuje proces autofagie,“ tvrdí profesor Domenico Pratico z Temple University v Pensylvánii.

Při autofagii buňka rozkládá nepotřebné a škodlivé proteiny, či dokonce celé organely.

„Podle našeho názoru je extra panenský olivový olej dokonce účinnější lék než ovoce a zelenina samy o sobě, a jako mononenasycené mastné kyseliny je mnohem zdravější než nasycený živočišný tuk,“ míní profesor Pratico.

Jak prospívá srdci?

Nejen mozek z olivového oleje těží. Jak dokládají středomořské národy, prospívá významně našemu srdci. Stačí jen dvacet mililitrů olivového oleje denně užívat po dobu šesti týdnů a podle skotských kardiologů se výrazně zlepší kondice srdce a cév a sníží riziko smrtelných onemocnění oběhové soustavy.

Zmíněné množství odpovídá zhruba čtyřem čajovým lžičkám oleje a nejlépe je ho konzumovat zastudena v salátu či namáčet do něj skývu chleba. Tým doktorky Emilie Combet z Glasgowské univerzity spolupracoval na experimentálním výzkumu účinků olivového oleje na zdraví srdce a cév s kolegy z Lisabonu a Německa.

Několik desítek mužů v rámci klinického výzkumu konzumovalo olivový olej, dvacet mililitrů ve studené kuchyni denně. Lékaři v průběhu experimentu měřili specifické proteiny v krvi, které poukazují na riziko onemocnění srdečních tepen.

„Zjistili jsme, že bez ohledu na obsah fenolických látek v olivovém oleji měl tento pozitivní vliv na zdraví srdečních tepen a snížil riziko onemocnění těchto cév… Pokud by lidé nahradili část tuků ve svém jídelníčku olivovým olejem, mohlo by to mít obrovský vliv na omezení rizika onemocnění chorobami srdce,“ uvedla doktorka Combet.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat