Přehlížené superpotraviny, na které byste neměli zapomínat

Jako superpotraviny jsou označovány pochoutky, které našemu tělu dodávají velké množství důležitých živin, jako jsou vitaminy, minerály, antioxidanty, aminokyseliny a další. Většina z nás by jistě dokázala vyjmenovat alespoň 10 těchto potravin. Ovšem ty následující byste nejspíš opomenuli.

Zapomeňte na chvíli na exotické pochoutky. Následující potraviny si předponu „super“ jistě také zaslouží, i když na první pohled byste to do nich nejspíš neřekli.

Pampeliška

Mladé zelené pampeliškové listy nejspíš neudělají radost zahradníkům, kteří s nimi bojují v záhonech, ale odborníci na výživu je mají rádi. Proč? Obsahují velké množství vitaminů minerálů a antioxidantů. Mají specifickou, lehce nahořklou chuť, a tak je v salátech míchejte s jinými rostlinami. Můžete je také tepelně upravit (podobně jako špenátové listy, třeba na olivovém oleji s trochou česneku).

Sušené švestky

Kdysi byly součástí spižírny prakticky každé domácnosti. A naše (pra)babičky věděly, co dělají, když si sušené švestky uchovávaly. Nejenže pozitivně ovlivňují zažívání (pokud potřebujete přírodní projímadlo při obtížích se zácpou, právě jste ho našli), ale navíc podle vědců udržují zdravou hladinu krevního cukru, hrají roli v prevenci cukrovky, ale také vysokého cholesterolu nebo osteoporózy. Mlsat je můžete jen tak, ale zkuste je občas přihodit také k obědu – k drůbežímu masu se hodí dokonale!

Kedlubna

Tahle zelenina jako by se v posledních letech vytrácela a dávala větší prostor exotičtějším kolegyním. Ale to je škoda. Obsahuje spoustu důležitých živin a také spoustu vlákniny, díky níž budete po dlouhou dobu sytí. Má úžasnou chuť a je ideální jako křupavá svačinka. Mimochodem, použít ji můžete i v teplé kuchyni. Takové kedlubnové zelí je delikatesou, která se hodí ke knedlu-vepřu i jen tak. A polévku z kedlubny si také zamilujete. Jen jí dát šanci!

Lněná semínka

O jejich prospěšnosti lidskému zdraví byly popsány stohy papíru. A přesto tato semínka nejíme tak často, jak by si zasloužila (a my s nimi). Spousta lidí navíc zapomíná na skutečnost, že aby naše tělo mohlo všechny živiny lněných semen využít, je nutné je nejprve podrtit (třeba v hmoždíři). Teprve poté je náš organismus bude moci zpracovat. Přidat je můžete prakticky kamkoli – nemají tak výraznou chuť, aby přehlušila ty ostatní.

Sardinky

Většina z nás je má spojené s dětstvím, kdy na nás z konzervy koukaly častěji, než bychom si přáli. Ostatně to byly nejdostupnější ryby, čehož bylo třeba využít. Zkuste ale dát sardinkám šanci i nyní! Obsahují spousty omega-3 mastných kyselin, vitamin B12, selen, vápník a vitamin D. Na rozdíl od dnes tolik populárního tuňáka v sobě nemají tolik těžkých kovů. A o tom, že cena za konzervu sardinek je mnohem nižší než za konzervu tuňáka či lososa, snad ani nemá cenu se rozepisovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat