Cukr je návykový jako kokain. Vysazení provází těžké abstinenční příznaky

Konzumace všudypřítomné sacharózy – řepného a třtinového cukru – dosáhla v posledních dvaceti letech extrémní míry a decimuje zdraví většiny populace. Důvod, proč cukr přidávají výrobci potravin i do masných či jiných výrobků, které cukr tradičně neobsahovaly, je jednoduchý. Sacharóza je návyková jako kokain a u lidí vyvolává závislost na konzumaci těchto potravin.

Potvrdili to vědci z Kansasu s tím, že vyřazení sacharózy z jídelníčku může u mnoha lidí vyvolat těžké abstinenční příznaky včetně depresí.

Vliv na cetra potěšení

Cukr (sacharóza) vyvolává v mozku stejné reakce jako kokain. Konzument tak může mít silnou chuť na něj, může se jím přejídat a může při vysazení zažívat těžké abstinenční příznaky. Vysazení cukru může vést k depresím a poruše pozornosti s hyperaktivitou.

Podle vědců z Institutu Saint Luke´s Mid-America Heart v Kansas City vyvolává rafinovaný cukr stejnou reakci v centrech odměny v mozku jako drogy. Obě látky vedou k vyloučení dopaminu a jiných slast působících látek.

„Konzumace cukru produkuje účinek podobný tomu, který má uživatel kokainu, mění náladu a to zřejmě ovlivňováním centra odměny a potěšení,“ tvrdí doktor James DiNicolantonio.

Když evoluce nestíhá

Lidský mozek se miliony let vyvíjel v prostředí chudém na cukry. Glukóza, fruktóza a sacharóza (a další disacharidy) byly vzácné a vyskytovaly se jen v ovoci a medu. Mozek se naučil tyto vzácné suroviny vyhledávat, protože mu rychle poskytovaly cenný zdroj energie. Jenže posledních sto let se situace změnila. Cukr se začal produkovat ve velkém a v jídelníčku začal dominovat.

Evoluce ale tak rychle není schopna reagovat, proto dnes čelíme problémům souvisejícím s nadměrnou konzumací cukru – obezitou, chorobami srdce a cév, diabetem 2. typu a dalšími.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Plněné knedlíky s uzeným

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
220 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
328 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat