Břišní tuk může podporovat vznik rakoviny

Vědci z Michiganu zřejmě odhalili biochemickou příčinu, která stojí za vztahem mezi obezitou a vyšším rizikem rozvoje maligní rakoviny. Tukové buňky v břiše totiž produkují bílkoviny, které mají silně karcinogenní účinky a mění zdravé buňky v buňky zhoubného nádoru.

Viscerální obezita (tuk uložený v břišní dutině a způsobující vyboulení břišní stěny) přitom prokazatelně souvisí s vysokým rizikem vzniku rakoviny prsu, tlustého střeva prostaty, močového měchýře a ledvin.

„Náš výzkum naznačuje, že index BMI není nejlepší indikátor předpovědi rizika rakoviny. Je to břišní obezita a především hladina fibroblastového růstového faktoru 2 (FGF2), která lépe předpoví riziko rozvoje rakovinných buněk,“ tvrdí profesor Jamie Bernard z Michigan State University.

Čím více má člověk buněk viscerálního (uvnitř břicha) tuku, tím vyšší má také hladinu FDF2 a tím více je i ohrožen onemocněním zhoubnou rakovinou.

Pozor na srdce

Zásobám tuku ukládajícím se na horním okraji pánve v oblasti pasu se někdy říká také křídla lásky. Většinou jsou jedním z varovných signálů, že člověk nežije zdravě. I když je na zbytku těla poměrně štíhlý, tyto tuky v oblasti pasu působí zhoubně na metabolismus a zdraví srdce a cév. Do deseti let od nárůstu křídel lásky se zvýší riziko onemocnění srdce téměř o pětinu.

Choroby srdce a cév jsou přitom nejčastějším zabijákem dneška. Tuk z křídel lásky se podle vědců z Florida Atlantic University šíří do jater a svaloviny a zvyšuje riziko inzulinové rezistence a dalších metabolických poruch se závažnými důsledky na zdraví.

„Hlavním faktorem podporujícím nástup metabolického syndromu je nadváha či obezita. Obezita je v dnešním světě příčinou předčasného úmrtí závažnější než kouření,“ tvrdí doktor Charles Hennekens z Floridy.

Křídla lásky má dnes na Západě většina z dospělé populace. A všichni tito lidé jsou vážně ohroženi chorobami srdce a cév.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat