Lněný olej přispívá ke zvýšení různorodosti střevních bakterií

Nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin je lněný olej. V jedné polévkové lžíci jich je osm gramů, což je více než v porci lososa, ačkoli i on je bohatým a dobrým zdrojem. Krom toho, že tyto mastné kyseliny působí blahodárně na mozek a cévy, mají pozitivní vliv také na střeva. Především na druhovou pestrost jejich bakterií. Pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin – stačí lžíce denně se snídaňovou kaší – výrazně přispěje k rozvoji střevní mikroflóry, prevenci diabetu, obezity a rozvoje Crohnovy choroby.

Vědci z Nottinghamské univerzity a King‘s College London vyšetřili střevní mikroflóru u 876 žen a vztáhli ji ke stravě, kterou konzumovaly. Když se podívali na příjem omega-3 mastných kyselin, vyskočil z analýzy jasný vztah mezi příjmem těchto tuků a pestrostí skladby střevních bakterií.

„Lidská střeva se těší stále větší pozornosti lékařského výzkumu, protože je stále zřejmější, že právě zdraví a vitalita střev souvisejí s celou řadou zdravotních aspektů. Náš zažívací trakt je domovem bilionů mikrobů, z nichž většina je prospěšná a hraje významnou roli v trávení, imunitním systému a omezování tělesné hmotnosti. Náš výzkum je největší svého druhu, který ale zkoumá vztah mezi konzumací omega-3 mastných kyselin a složením mikroflóry střev,“ tvrdí doktorka Ana Valdes z Nottinghamu.

Zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou krom lněného oleje (v polévkové lžíci s porcí čtrnácti gramů je jich osm gramů) a lososa také makrela, vlašské ořechy či řepka.

Zázračné omega-3?

O tom, že jsou omega-3 mastné kyseliny lidskému organimsu prospěšné, vědí odborníci již dávno. Ovšem neustále přicházejí další a další poznatky, které dokazují, že vynechávat potraviny bohaté na tyto kyseliny, se opravdu nevyplácí. Nedávný výzkum dokonce spojil omega-3 mastné kyseliny s prevencí rakoviny tlustého střeva!

Rakovina tlustého střeva a konečníku je jedním z nejčastějších typů zhoubných nádorových onemocnění v Česku. A prevencí je dostatek pohybu a zdravý jídelníček. Vědci ze Skotska ale tvrdí, že zařazením potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny se člověk může před rakovinou tlustého střeva nejen chránit, ale také si zachrání život v případě, že se nádor vytvoří. Metabolity vzniklé trávením omega-3 mastných kyselin totiž potlačují růst nádorových buněk a brání jejich šíření tělem.

Tým profesor Graema Murraye zjistil, že právě metabolity vzniklé rozkladem omega-3 mastných kyselin v těle zvyšují v krvi výrazně hladinu enzymů, které ničí rakovinné buňky a brání jejich šíření tělem. Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny výrazně zvyšuje úspěšnost léčby rakoviny tračníku a také zvyšuje výrazně šanci na přežití nemocných.

„Před touto studií jsme netušili o vztahu mezi těmito enzymy a mírou přežití rakoviny tlustého střeva. Naše objevy jsou nesmírně důležité, protože vyzdvihují cestu k chápání toho, jak lidé můžou přežít rakovinu tlustého střeva. Tyto molekuly či metabolity, které vznikají rozkladem omega-3 mastných kyselin, brání šíření nádoru,“ potvrzuje profesor Murray z Aberdeen University.






Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat