Ztráta schopnosti vnímat čichem růže, rybu nebo pomeranč souvisí s demencí

Posledních deset let je výzkumu vztahu mezi ztrátou čichu a demencí či předčasným úmrtím věnována velká pozornost. A přibývá důkazů, že právě ztráta schopnosti vnímat olfaktorické vjemy souvisí s rozvojem demence a naznačuje, že člověk se blíží k finálním rokům života. Vědci z Illinois teď prokázali, že na pozoru by se měli mít všichni lidé, kteří přestanou vnímat vůni máty, ryb, pomerančů, růže a kůže.

Nejhorší je to pak v případě, že člověk necítí žádnou z těchto specifických vůní, ale pokud přijde o schopnost u dvou či tří, už by měl pomýšlet na vyšetření nervové soustavy s podezřením na demenci.

Pětileté sledování osob starších sedmapadesáti let prokázalo, že jedinci, kteří nebyli na počátku studie schopni vnímat oněch pět pachů, byli na konci do jednoho dementní.

A u osob, které vnímaly jeden či dva z oněch pachů, se demence rozvinula v osmdesáti procentech případů.

„Ztráta schopnosti čichu je silným signálem, že něco je hodně špatně a došlo v mozku k výrazným poškozením. Tento jednoduchý test čichu by mohl poskytnout rychlý a levný způsob identifikace těch, kdo už jsou ohroženi,“ tvrdí profesor Jayant Pinto z Chicago University.

Účinná prevence? Okopávání záhonů!

Možnosti oddálení nástupu demence či její prevence zaměstnává vzhledem ke zvyšujícímu se věku světové populace a také rostoucímu výskytu tohoto onemocění stále více výzkumných týmů. Na co kromě jiného přišly? Že takové zahradničení je tak zdravou – tělu i duši prospívající – aktivitou, že by mělo být na předpis. Především u osob vyššího věku. Tvrdí to britskou vládou podporovaná organizace PHE vydávající doporučení lékařům i veřejnosti.

Podle expertů totiž tato činnost výrazně snižuje riziko onemocnění demencí a její nástup oddaluje i u lidí, kteří patří do rizikové skupiny. Vědci ze Švédska navíc zjistili, že zahradničení snižuje také riziko onemocnění diabetem a chorobami srdce a cév.

Doktor William Bird z organizace Public Health England tvrdí, že by praktičtí lékaři měli předepisovat zahradničení především jako formu terapie u pacientů, jimž hrozí metabolický syndrom a mentální poruchy.

„Dávka zeleného prostoru opravdu spojuje lidi znova s přírodou, může vykonat mnoho dobrého. Krevní tlak se sníží, svalové napětí se sníží, všechno tohle se stane během pár chvil, co vstoupíte do parku nebo zahrady… Demenci, diabetu 2. typu a chorobám srdce a cév lze předcházet i je léčit pomocí zahradničení a pobytu v přírodě,“ tvrdí doktor Bird, podle něhož by podobný postoj měla zaujmout a stejné doporučení vydat i Světová zdravotnická organizace.

S Birdem naprosto souhlasí doktorka Matilda van den Bosch ze Švédska, která se dlouhodobě zabývá výzkumem pozitivního vlivu zahradničení na zdraví osob středního a vyššího věku. Opakovaně prokázala ve spolupráci s odborníky z celého světa, že osoby věnující se pěstování rostlin a péči o zeleň jsou zdravější, vzácněji u nich propuká demence a také se u nich méně často rozvine diabetes 2. typu a choroby srdce a cév.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat