Malé změny pro zdravější život. Začít můžete již dnes

Také si říkáte, že by nebylo od věci, pokud byste svůj život nasměrovali nějakou zdravější cestou? Možná se ale obáváte, že by to znamenalo překopat svůj životní styl prakticky od základů. Máme pro vás dobrou zprávu. Často totiž rozhodují úplné maličkosti!

Následující změny nejsou nijak zásadní a nebudou vás v životě jakkoli omezovat. I přesto ale zajistí, že se budete cítit mnohem zdravěji. Jak na to?

Jděte brzy spát

Slýcháme to ze všech stran – spát bychom měli okolo 8 hodin denně. Jen tak si tělo dokonale odpočine a my nebudeme přibývat na váze (vztah zvýšeného rizika obezity, ale i nejrůznějších závažných onemocnění a nedostatku spánku byl prokázán řadou studií). Ovšem stejně je spousta z nás ráda, pokud si může dopřát 5 nebo 6 hodin v peřinách. A to je málo.

Zkuste se proto zamyslet – opravdu je nutné, abyste chodili tak pozdě spát? Většina lidí totiž nakonec zjistí, že není takový problém odebrat se do peřin o nějakou tu hodinku dřív, než byli zvyklí. Zkuste si odečíst 8 hodin od času, kdy vstáváte a získáte ideální čas, kdy jít spát. Možná si budete muset pár dní zvykat, ale uvidíte, že nakonec už vám to ani nepřijde. A váš organismus bude v mnohem lepší kondici!

Jezte pravidelně

Další oblastí, kde se často odbýváme, je strava. A nejde vždy jen o to, co si nakládáme na talíř, ale také o to, kdy a kolikrát denně tak činíme. Ruku na srdce – opravdu jíte tak, že by z vás odborníci na výživu měli radost? Nebo přes den vždycky někde něco ve spěchu zhltnete a pořádně se vlastně najíte až večer? Tak totiž vypadá denní režim spousty z nás. Není divu, že se náš metabolismus cítí v ohrožení a pěkně ukládá, co může.

Jíst byste měli pravidelně a ideálně pětkrát denně. Samozřejmostí jsou přiměřeně velké porce a vyvážené složení stravy. Na jídlo si vždy vyhraďte dostatek času a klid (ano, i při shonu v práci vyšetříte 15 minut na oběd a 10 minut na svačinku).

Správně kombinujte

A když už jsme nakousli ono složení vašich jídel, pamatujte, že by v nich měly být zastoupeny všechny živiny, tedy sacharidy (ideálně složité, tedy celozrnné pečivo, luštěniny apod.), bílkoviny (libové maso, mléčné výrobky, vejce, tofu…) a tuky. Vaše pokrmy by se měly vždy skládat z potravin obsahujících všechny tři skupiny těchto živin.

Nepropadejte mýtům, jež tvrdí, že nám všechny tuky škodí. Tak tomu rozhodně není! Zaměřte se na takzvané zdravé tuky, jež najdete například v rostlinných olejích, rybách, avokádu, oříšcích a semenech atd. Tyto tuky například působí protizánětlivě a naše tělo je potřebuje. Mimochodem, pokud byste ze své stravy tuky zcela vyřadili, přijdete o velmi důležité vitaminy – A, D, E a K, jež jsou rozpustné pouze v tucích…

Nezapomínejte na ovoce a zeleninu

Možná se to zdá jako samozřejmost, ale faktem zůstává, že Češi zdaleka nekonzumují tolik zeleniny a ovoce, kolik odborníci doporučují. Přitom obě tyto skupiny potravin obsahují životně důležité látky – vitaminy, minerály, antioxidanty a vlákninu, které nejen přispívají k hubnutí či udržování štíhlé postavy, ale především jsou prevencí celé řady závažných onemocnění.

Zkuste ke každému jídlu přidat porci zeleniny nebo ovoce. Vybírejte si co nejširší škálu plodů a nebojte se experimentovat. Mimochodem, i tak „obyčejné“ dobroty, jako je třeba mrkev nebo jablko, dodají tělu spoustu potřebných živin (aniž by zcela zruinovaly váš rodinný rozpočet).

Zakažte si cukr

Věděli jste, že denně byste měli maximálně svému tělu dodat množství cukru odpovídající přibližně 5 čajovým lžičkám? A tím nemáme na mysli pouze cukr, jenž si sypete do kávy či čaje, ale který je obsažen v čemkoli, co jíte nebo pijete. Nejrůznější limonády, sladkosti či polotovary obsahují cukru mnohonásobně více.

Zkuste se proto na obsah tohoto „bílého zla“, jak se cukru přezdívá, v potravinách zaměřit a volte raději takové, jež přidaný cukr neobsahují. O tom, že byste se měli naučit pít kávu nebo čaj i bez slazení (ať už cukrem nebo nejrůznějšími sirupy), není třeba mluvit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat