Vitamin K je prevencí nebezpečného zvětšení levé srdeční komory

Vitamin K bohatě zastoupený v listech kapusty, petržele či růžičkách brokolice, je nezbytný pro správně fungující srážení krve, růst buněk a zdraví srdce a cév. Vědci z amerického státu Georgia ale prokázali, že jeho nedostatek působí takové změny v oběhové soustavě, že se to projeví zbytněním levé srdeční komory. To je jev, který provází řadu potíží oběhové soustavy. Má ale zhoubné následky, protože srdce pak hůř rozvádí okysličenou krev tělem.

Zvětšená srdeční komora pracuje méně účinně, a to proto, že v ní došlo ke strukturálním změnám na buněčné úrovni. Celkově je hypertrofovaná komora projevem řady zdravotních potíží nejčastěji jinde v oběhové soustavě. Její zdraví přitom silně ovlivňuje právě dostatek vitaminu K v krvi.

Vitamin K zčásti syntetizují střevní bakterie, ale větší množství se do těla vstřebává z listové zeleniny. Tu je třeba konzumovat syrovou a s tukem, protože vitamin K se rozpouští v tucích.

Nejbohatšími zdroji jsou kapusta, brokolice, petrželka, špenát, salát a další.

„Nedostatečný příjem vitaminu K souvisí přímo se zvětšením levé srdeční komory. A naopak čím více vitaminu K má člověk v krevním séru, tím je riziko hypertrofie levé srdeční komory menší,“ tvrdí kardiologové z Univerzity v Augustě ve státě Georgia.

Nejen srdeční záležitost

Blahodárný vliv na srdce není jediným důvodem, proč tento vitamin konzumovat. Jaké další benefity poskytuje našemu tělu?

Silnější kosti

Vitamin K2 vám může poskytnout lepší kostní zdraví, a je dokonce mnohem účinnější než vápník. Vitamin K2 je doporučován pro svoji účinnost při zastavení ztráty kostní hmoty u lidí s osteoporózou. Ve skutečnosti je s jeho pomocí možné snížit riziko zlomenin u pacientů s osteoporózou až o 80 procent.

Zdravější ústa

Vitamin K, zejména K2, je důležitý pro vaše orální zdraví. K2 totiž pomáhá při prevenci dutin a remineralizaci zubů.

O krok napřed před cukrovkou

Vitamin K2 může dokonce zlepšit citlivost na inzulin, což může pomoci snížit možnost vzniku cukrovky. Tak co, ještě tenhle tento vitamin budete přehlížet jako většina lidí?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat