Superpotraviny pro každý den. S těmito rozpočet nezruinujete

Ze všech stran slýcháme o exotických superpotravinách, které sice výrazně prospějí našemu zdraví, nicméně jejich pravidelný nákup by mohl přivést do potíží nejeden rodinný rozpočet. Že v supermarketu smutně přecházíte avokádo nebo lososa a smutníte, že na superpotraviny prostě nemáte? Nezoufejte, najdete je i mezi mnohem dostupnějšími plody přírody!

Superpotraviny frčí a není se čemu divit. Tyhle přírodní klenoty jsou plné antioxidantů, vitaminů a minerálů. Věděli jste však, že i u nás jsou k mání desítky úžasných přírodních skvostů, které obsahují nespočet zdraví prospěšných látek? Navíc jsou dobře dostupné a vynikající…

Nejen pro Pepka námořníka

Špěnát. Tahle listová zelenina původem pravděpodobně z Persie je možná nenápadná svým vzhledem, výživově se však jedná o jednu z nejhodnotnějších potravin. Dopřejte si ho nejlépe čerstvý a co nezvládnete zpracovat, zamrazte. Nebo ho již mražený kupte. Už jedna hrst špenátu pokryje polovinu denní dávky vitaminu A, téměř celou dávku kyseliny listové a doplní i vitamin K.

Špenát nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. Orestujte ho na troše olivového oleje s česnekem, posypte třeba chia semínky nebo sezamem a podávejte jako přílohu.

Zelený zázrak

Brokolice je další zeleninou, kterou i v českých zahradách a supermarketech najdeme velice často. Pouhých 100 g syrové brokolice obsahuje zrhuba desetinu z denního příjmu vlákniny (pro lepší zažívání), hravě pokryje denní dávku vitaminu C a je bohatým zdrojem vitaminů K a B – vitaminů potřebných pro zdravé kosti, metabolismus a podporu nervové soustavy.

Abyste zachovali co nejvíce prospěných látek, připravujte brokolici v páře.

Mistr v detoxikaci

Ano, takovým mistrem je obyčejná červená řepa. Čerstvá šťáva z ní podpoří detoxikaci, aby tělo mohlo přirozenou cestou odvádět z organismu toxiny, a navíc bojuje proti zácpě a podporuje dobrou náladu! Obsahuje navíc také živiny, které v jiných potravinách budete hledat jen těžko. Tou hlavní je brom, naprosto nepostradatelný při přeměně dalších minerálních látek (draslíku, hořčíku, vápníku,…). V jediném šálku šťávy z červené řepy najdete i ¼ denní dávky kyseliny listové.

Udělejte si osvěžující a detoxikační smoothie z 1 bulvy červené řepy, 1 mrkve, citronové šťávy, petrželky a čerstvého pepře!

Jablíčka vpravdě rajská

Koupit v zimě rajčata, která voní a chutnají jako rajčata, může být pořádný oříšek. V letní sezoně si je však můžete dopřávat dle libosti. Pravidelná celoroční konzumace kvalitních rajčat snižuje riziko srdečních onemocnění a údajně může být dobrou prevencí nádorových onemocnění. Rajčata jsou plná vitaminů A a C, známých pro své antioxidační účinky. Za zmínku stojí také vitamin B6, napomáhající správné funkci metabolismu.

Rajčata je vhodné jíst syrová, případně z nich vylisujte šťávu, přidejte citron, pepř, trochu soli, bazalku a použijte jako základ zeleninového smoothie nebo třeba pesto na těstoviny.

Opomíjená kráska

Kapusta nebosahuje žádný tuk, zato spoustu železa a vlákniny. A co víc: je zásadotvorná, takže pomáhá udržet dobré pH v těle a předcházet překyselení organismu. Obsahuje vitaminy K, A, C a má protizánětlivé účinky.

Věděli jste, že z kapusty se dá připravit úžasné pesto? Rozmixujte kapustu-kadeřávek s citronovou šťávou, česnekem, slunečnicovými semínky a přidejte strouhaný parmazán.

Od babičky ze soudku

Že je kysané zelí jednou z nejzdravějších potravin vůbec, není fáma, ale holý fakt. Kyselina mléčná, obsažená v kysaném zelí, a vitamin B se úzkostlivě starají o střevní mikroflóru. Kysané zelí je také bohaté na beta-karoten a vitamin C, dále obsahuje vitamin B, E, A, K a minerální látky. Ještě nějaký důvod, proč ho zařadit do jídelníčku?

Šťáva z kysaného zelí podporuje trávení, detoxikaci a čistí pleť!

Poklad ve skořápce

Co bylo dřív – vejce, nebo slepice? Odpověď na tuto otázku asi nikdy nenajdeme, důležité však je, slepice vajíčka snášely, snášejí a budou snášet. Kvalitní vejce (ideálně od šťastných slepic) jsou ideální a vydatnou snídaní, mají totiž poměrně nízkou kalorickou hodnotu a díky proteinům a tukům zasytí opravdu nadlouho. Proteiny však nejsou to jediné, co vejce povyšuje do třídy TOP potravin. Obsahuje vitamin B12, sodík, draslík, vápník, zinek, železo, jód a cenné omega-3 mastné kyseliny.

Vyzkoušejte vajíčka v kombinaci se špenátem! Získáte chutnou a vitaminovou bombu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

195 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat