Sacharidy, kterých se nemusíte bát. Tyhle si dopřávejte, i když hubnete

Pokud se rozhodnete žít zdravě či shodit nějaké to kilo navíc, jako jednu z prvních rad jistě dostanete, abyste se vyhýbali sacharidům. Jenže tahle skupina potravin zahrnuje tolik různých dobrot, že zakázat si je plošně by byla chyba. I z hlediska našeho zdraví!

Kterým sacharidům byste neměli zakazovat vstup na jídelníček?

Brambory

Z nějakého důvodu mají brambory stále špatnou pověst. Ano, obsahují škrob, kterému se většina hubnoucích lidí snaží vyhnout, ale na druhou stranu – jsou plné vitaminu C, draslíku a obsahují o proteiny. Když je navíc konzumujete i se slupkou, máte zajištěný přísun vlákniny.

Samozřejmě není dobré krmit se bramborami smaženými, ale ty pečené nebo prostě vařené jsou v pořádku. A pokud si chcete zpestřit jídelníček, vyzkoušejte batáty neboli sladké brambory. Nebojte, nechutnají opravdu sladce. A pečené jsou úžasnou pochoutkou, která vám dodá spoustu živin.

Celozrnné obiloviny

Další ze skupiny potravin, jež mají nezaslouženě špatnou reputaci. Jistě, takové bílé pečivo není ničím, co by měl člověk konzumovat pravidelně (má prakticky nulovou výživovou hodnotu a jen přidává kalorie), ale například ovesné vločky či celozrnné potraviny, to je poněkud jiná kategorie.

Celozrnné obiloviny obsahují nejen složité sacharidy, ale také vlákninu a řadu velmi důležitých živin. Jen dejte pozor, v jaké formě je kupujete. Pokud si dopřáváte nekvalitní müsli, jež sice obsahuje ovesné vločky, ale také řadu chemikálií a množství cukru, nijak své postavě ani neprospějete.

Ovoce

Ano, i ovoce představuje sacharidy. Je plné přirozeně se vyskytujícího cukru, a tak někteří lidé, kteří usilují o zhubnutí, váhají, zda si ho dopřávat. Odpověď je jednoduchá – ano. Ovoce obsahuje celou řadu cenných látek včetně vitaminů, minerálů a antioxidantů, takže jeho přínos našemu organismu mnohonásobně převyšuje fakt, že také obsahuje fruktózu.

Jen si dávejte pozor, jak ovoce konzumujete. Například do smoothie, o jehož přínosu našemu organismu nikdo nepochybuje, ho máme tendenci dávat velké množství. Odborníci doporučují jej zpracovat jen tolik, kolik bychom reálně spořádali v „pevném“ stavu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat