Jak přežít pozdim a zimu ve zdraví. Choďte ven a hlídejte si, co jíte

Babí léto je, zdá se, pryč a v obchodních centrech už pomalu připravují vánoční výzdobu. Podzim je v plném rozkvětu, ale zimní měsíce se nezadržitelně blíží. Upozorňují nás na to i stále menší hodnoty na teploměru, takže je více než nutné začít náš organismus připravovat. Víte, jak své tělo přichystat, abyste zimu snesli s co nejmenšími obtížemi?

Veškerá příprava na zimu se točí především kolem pohybu, stravy a péče o tělo.

Vyrazte na vzduch

I v zimních měsících je žádoucí, abyste denně trávili nějaký čas venku, byť jen krátký. Čerstvý vzduch má totiž obecně pozitivní vliv na metabolismus, otužuje a posiluje chod srdce. Jednou týdně byste mohli vyrazit i na delší procházku, třeba s celou rodinou.

K aktivnímu pohybu můžete využít i posilovnu – už obyčejná chůze na běžícím páse nebo jízda na rotopedu na vás při určité pravidelnosti bude mít vliv, nemluvě o tom, že budete mít navíc radost ze spálených kalorií. A to se v období nejrůznějších svátků a hodování přece hodí!

Pro krásnou pokožku

Speciální péči v zimě potřebuje i vaše pokožka. Pro ochranu před chladem je dobré používat kvalitní hydratační krémy. Především je důležité začít používat jinou kosmetiku než v létě, kdy si kůže často vystačí sama.

Na zimu se skvěle hodí hlavně hloubkově výživné krémy nebo zimní krémy s UV faktorem. Ty totiž bývají mnohem mastnější, a chrání tak kůži nejen před sluncem, ale také ji vyživují a vytvářejí na ní mastný film. Snadno tak předejdete nepříjemnému popraskání pleti.

Duševní i fyzická pohoda

Nezbytné také je starat se o své klouby, zvlášť pokud se v zimě chystáte aktivně sportovat. Dbejte proto na zvýšený přísun vitaminů, zejména vitaminu C, beta-karotenu, vitaminů E a D a rostlinných antioxidantů.

V neposlední řadě nezapomeňte na svou imunitu! Pro tyto účely je dobré užívat antioxidanty, vitaminy E a C či různé doplňky stravy – například výtažky z hlívy ústřičné nebo echinaceu a laktobacily. Pro duševní i fyzickou pohodu si také dopřejte dostatečný odpočinek a alespoň 8 hodin kvalitního spánku denně.

Co na talíř

Pravidelné a kvalitní stravování je důležitou součástí přípravy na zimu. Každý den byste měli dbát zejména na dostatečný přísun bílkovin. V zimních měsících je naopak dobré omezit sacharidy a tuky.

Pozitivní vliv má na tělo také konzumace citrusů, dále cibule, česneku a kysaného zelí, obecně by se mělo jednat o minimálně 500 gramů sezonní zeleniny či ovoce denně. Nemělo by chybět ani červené maso, ryby, kuřecí maso, mléčné výrobky či vajíčka.

Není to tak těžké a zima se může rázem stát příjemným a krásným obdobím plným sportovních zážitků, sněhové legrace a hlavně rodinné pohody.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat