Vejce versus cigarety. Co je pro vaše zdraví škodlivější?

Co se stane, když si ke snídani dopřejete porci dnes už tolik drahých vajíček? Jaký dopad to má na váš organismus? Možná, že jsou nebezpečnější než cigarety. Nebo ne? Uhádnete, jestli váš organismu víc ohrožuje omeleta, nebo nikotin a dehet?

Rostlinná strava je v současnosti čím dál víc populárnější. Třeba v březnu letošního roku se na Netflixu (americký placený poskytovatel filmů online) objevil dokument s názvem What the Health, který pojednával o přínosech rostlinné stravy a dopadech na lidské zdraví.

Přes vejce do hrobu?

Autorl tohoto filmu, zapřisáhlý vegan jménem Kip Anderson, v něm zkritizoval masný průmysl a zároveň uvedl jednu dost znepokojující informaci. Prý že konzumace jednoho vejce denně je stejně špatná jako vykouření pěti cigaret. Anderson se přitom odvolal na jistou studii, jejíž výsledky jsou však sporné. Snad proto v dokumentu zaznělo i vyjádření dalšího obhájce veganství, tentokrát doktora Michaela Klapera, podle kterého je skutečně vaječný žloutek nezdravý. No, ehm, není to trochu přehnané?

Mnoho povyku pro nic

To, že cholesterol ve vaječných žloutcích údajně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi na takovou úroveň, že se tento hrozivý stav může srovnávat s cigaretami, napodobuje předpotopní tvrzení někdy z 80. let. Jenže teď je rok 2017. Ve skutečnosti vědecké a zdravotnické komunity na základě četných výzkumů hlásají, že fosfolipidy nacházející se ve vaječných žloutcích mohou zlepšit zdraví srdce.

Podle americké plicní asociace (Lung Association) obsahuje cigareta 600 chemikálií, které při spalování tvoří více než 7 000 nežádoucích látek. Nemluvě o tom, že 69 těchto chemikálií způsobuje rakovinu. Navíc 67 % kuřáků na kouření zemře. Mohou tyhle statistiky stát vedle nevinného vajíčka? Jen stěží.

Je libo omeletu?

Vejce je vynikajícím zdrojem 14 základních živin, které zahrnují všech devět esenciálních aminokyselin, železo, vitamin D, vitamin B12, vitamin A a antioxidační karotenoidy. Také je to zdroj potravy s nejvyšší kvalitou bílkovin. A nezapomínejme ani na ten tolik kritizovaný žloutek.

Není to nic jiného, než „koncentrovaný lesk čistého nasyceného tuku a cholesterolu“. No, ve skutečnosti obsahuje 3 gramy bílkovin a všechny výše zmíněné živiny, včetně cholinu, který je nezbytnou živinou užitečnou pro zdraví srdce a mozku. Takže, sečteno a podtrženo?

Vajec a žloutků se nemusíte bát – určitě nestojí na stejně nežádoucí úrovni jako kouření. Ale pochopitelně nejsou pro ty, kdo se rozhodnou být vegany.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat