Čím častěji v posilovně, tím lépe. Jakým mýtům konečně přestat věřit

Chystáte se užít si svátky naplno se všemi těmi mísami dobrot a pak jste rozhodnutí začít makat a štíhlé postavě? Pak vězte, že bez pohybu to nejspíš nepůjde. Ještě než vyrazíte vstříc fitcentru, raději se ujistěte, že nemáte o cvičení zkreslené představy. Některé mýty se totiž drží jako klíště.

Které obecně známé „pravdy“ vlastně neplatí?

Do posilovny každý den, jinak to nemá cenu

Ačkoli by to mohlo znít logicky – každodenní pohyb se přece musí rovnat rychlejší dosažení snu o štíhlé postavě – není to tak. Naše tělo totiž není na každodenní extrémní zátěž stavěné, potřebuje nějaký čas na odpočinek a hlavně zotavení. Jinak se ani nebude příliš zlepšovat. Jinými slovy – i s cvičením se to dá přehnat a lepší výsledky to nezaručí. Ideální je pro začátečníky nechávat si každý druhý den volno. Ostřílení sportovci by měli odpočívat alespoň jeden den v týdnu.

Když se protáhnu, nebudou mě bolet svaly

Tenhle mýtus se drží už nějaký ten rok. Jenže studie univerzity v italském Miláně prokázala, že množství kyseliny mléčné ve svalech není u osob, které se poctivě po cvičení protáhly, odlišný od množství tohoto ukazatele únavy svalů u lidí, kteří protahování prostě přeskočili.

Ovšem k něčemu to protahování po cvičení přece jen dobré je – když jste pěkně rozehřátí a rozhýbaní z pohybu, zvyšujete protažením svou flexibilitu.

Čím víc potu, tím efektivnější cvičení

Jste po hodince posilování promočení jako myši, a tak z fitka odcházíte s blaženým pocitem, jak jste si dali skvěle do těla? Upřímně řečeno, pot není zrovna dobrý ukazatel efektivity cvičení. Jednak se každý člověk potí jinak intenzivně, jednak je pot jen biologická reakce těla, které se jím snaží ochladit. Takže je možné, že ten den v posilovně prostě jen přitopili…

Na ploché břicho jsou nejlepší sedy-lehy

Nic proti tomuto cviku, opravdu dokáže posílit břišní svaly, nicméně jeho riziko spočívá v tom, že jen málo lidí sedy-lehy provádí opravdu správně. Bez toho, aby se hrbili nebo jinak škodili své páteři. Navíc podle odborníků břicho lépe zpevníte například poslední dobou oblíbeným „prknem“ (v angličtině „plank“).

Běhání ničí kolena

Pokud má člověk kolena zdravá, běžným běháním si je nezničí. Alespoň to vyplynulo z výzkumu kalifornských vědců, kteří se zaměřili na stav kolenních kloubů u lidí, kteří pravidelně v průměru 20 let běhali. Ti měli kolena stejně opotřebovaná jako osoby, které se běhu nevěnovaly. Nicméně ženám se kvůli stavbě jejich těla doporučuje pracovat na zpevnění svalů nohou, aby se zpevnila také kolena.

Cvičit se musí alespoň hodinu, aby to mělo cenu

Ale kdepak! Upřímně řečeno, i pouhých 10 minut vašemu tělu prospěje! Možná během nich nespálíte tolik kalorií, ale určitě posílíte srdce a obecně prokážete organismu dobrou službu. Zkrátka jakékoli cvičení se počítá – je to rozhodně lepší než sedět na zadku u televize…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat