Mobil bychom měli mít na paži od těla. Jako prevenci neplodnosti a rakoviny

Kalifornské ministerstvo zdravotnictví je prvním, které vydalo oficiální varování před užíváním mobilních telefonů. Podle jejich doporučení by všichni obyvatelé nejbohatšího státu USA měli udržovat mobil většinu času – kdy ho bezprostředně nepoužívají – na vzdálenost paže od těla. Pokud nechtějí riskovat rakovinu či neplodnost.

Telefony emitují záření, které je sice v této míře pro zdraví neškodné, ale jedná se pouze o okamžité působení. Řada studií z celého světa prokázala, že mezi dlouhodobým užíváním telefonu (dlouhodobým působením záření na tělo) a vyšším rizikem rakoviny či neplodnosti existuje vztah.

„Mít telefon přímo na těle nikdy nebyl dobrý nápad. Většina lidí ani neví, že na samotném přístroji je dnes varování, aby ho drželi dále od těla,“ varuje doktorka Devra Davis z University of Pittsburgh, která trvale upozorňuje na rizika související s používáním mobilních telefonů.

Kalifornští zdravotníci ve svém varování uvádějí, aby lidé nosili mobil v tašce a nikoli kapse oděvu, aby ho v noci umístili daleko od lůžka a v oblasti se slabým signálem ho drželi co nejdále od těla.

Mobilní chůze?

V poslední době se v souvislosti s vlivem mobilních telefonů na lidské zdraví mluví především o závislosti, kterou tento malý přístroj spolehlivě vyvolává. Ovšem přidávají se i další a další poznatky o tom, jak nás mobil mění. Vědci z Delaware například zkoumali chůzi člověka, který kouká do mobilního telefonu. A zjistili, že má do přirozenosti daleko...

„Když začnou být rozptylováni mobilem, vykazují chodci podivné a přemrštěné kroky. Zvedají kolena do ostrého úhlu před každým dalším krokem, jejich kotníky jsou plně ohnuté, aby tak získali maximální stabilitu při krocích do neznáma,“ tvrdí vědci z University of Delaware, kteří provedli experimentální výzkum.

Chůze s mobilem v ruce připomíná chůzi ve tmě, kdy lidé našlapují opatrně vysokými kroky s koleny vysoko a chodidly silně ohnutými v poměru k holeni.

„Zajímavé ale je, že lidé používající při chůzi mobil udělají mnohem méně chyb a přešlapů než ti, kdo se soustředí výlučně na chůzi,“ dodávají autoři.

Jenže multitasking – vykonávání více činností najednou – nešetří to, kvůli čemu se lidé rozhodují pro používání mobilu za chůze. Čas. Naopak při používání mobilu za chůze trvá tato o šestadvacet procent déle. Takže zřejmě rozdělení obou činností vyjde časově na stejno.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:47
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:20

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat