Tři jablka denně chrání před plicním selháním i u kuřáků

O jablku se soudí, že sní-li člověk jedno denně, nepotřebuje lékaře. Vědci z Marylandu zjistili, že tento plod nabitý různými antioxidanty, může chránit také kuřáky a jejich plíce před selháním. Pokud totiž sní tři jablka denně, výrazně se sníží riziko plicních onemocnění souvisejících s kouřením. A navíc se to týká i jablíček rajských.

Autoři výzkumu vyšetřili zdraví plic u 650 osob z Německa, Norska a Spojeného království v roce 2002 a o deset let později. Do analýzy jejich zdravotního stavu a stravovacích návyků byly zahrnuty také věk, pohlaví, výška, BMI a míra fyzických aktivit, což jsou další faktory ovlivňující zdraví plic.

U osob, které konzumovaly velké množství jablek a rajčat plíce stárly mnohem pomaleji, i když to byli kuřáci.

„Plicní funkce se začnou zhoršovat kolem třicátých narozenin, ale u každého jinou rychlostí, záleží to na obecném zdraví a chování každého jedince. Náš výzkum naznačuje, že každodenní konzumace velkého množství ovoce a zeleniny může zmírnit tento úpadek související se stárnutím organismu a může dokonce napravit škody vyvolané kouřením,“ dodala vedoucí autorka výzkumu doktorka Vanessa Garcia Larsen.

Malý zázrak

Jablka jsou obecně považována za jeden z nejzdravějších druhů ovoce. A není divu! Je totiž až k nevíře, co všechno zcela nenápadné jablíčko obsahuje. Je zdrojem více 30 minerálních látek, například vápníku, hořčíku, železa nebo fosforu, které jsou nezbytné pro zdravé kosti. Daruje vám také cenné enzymy normalizující střevní mikroflóru a dávku fruktózy, jež stabilizuje hladinu cukru v krvi. Nesmíme zapomenout ani na velké množství rozpustné vlákniny s názvem pektin, který má v popisu práce vylučování škodlivých toxinů z organismu a preventivní ochranu před rakovinou. Je to všechno? Ale jděte…

Plod jabloně vám poskytne vitaminy B1, B2, B3, B6, C a E, provitamin A i kyselinu listovou. Naleznete v něm rovněž spoustu antioxidantů a pigmentových látek, které snižují riziko srdečních chorob. Jelikož je z 85 procent tvořeno vodou, není nouze ani o trochu té hydratace.

Sečteno a podtrženo, jablko je studnicí zdraví, ze které plynou jenom výhody. Američtí lékaři na základě svého průzkumu dokonce tvrdí, že konzumace jablek příznivě ovlivňuje prospěšné bakterie ve střevech, což přispívá ke zlepšení kvality i délky života.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat