Muškátový oříšek osvěžuje ústa třicetkrát účinněji než máta

Mentol je jedním z nejstarších osvěžovačů dechu. Je bohatě zastoupen v mátě, kterou lidé pro své blahodárné účinky používají už tisíce let. Vědci z Japonska ale tvrdí, že mentol brzy nahradí ve žvýkačkách, zubních pastách a dalších přípravcích neolignan z muškátového oříšku. Má také osvěžující účinky, ale je až třicetkrát silnější a po požití funguje třikrát déle než mentol.

„Tato látka má dlouhodobý osvěžující účinek zřejmě proto, že se mnohem pomaleji vstřebává. To je tedy cenná vlastnost u mnoha výrobků. Vysoké koncentrace mentolu můžou působit až pálivě a nepříjemné podráždění,“ tvrdí Tomohiro Širai z japonské společnost Kao sídlící v Točigi.

Neolignan v ústech člověk nepocítí okamžitě jako mentol, nastupuje pomaleji a drží déle. Právě pomalý nástup účinku je příjemnější než prudká pálivá nálož, kterou člověk zažívá po užití pasty či ústní vody s mentolem.

„Výrobky ústní hygieny jsou samozřejmě prvním produktem, který nás u této látky napadá,“ dodal doktor Širai.

Bylinná pomoc

Ovšem nejen muškátový oříšek a zmíněná máta pomůže, když potřebujete osvěžit dech. Ve štychu vás nenechají ani další poklady přírody!

Hřebíček

Na vašem dechu je něco divného? Ihned sáhněte po hřebíčku a jen tak jej povalujte v ústech. Hřebíček je jedním z nejznámějších tradičních léků na špatný dech. Ve skutečnosti se často přidává do řady ústních vod.

Petržel

Ozdobili vám v restauraci jídlo petrželkou? Nechte si ji až na konec! Vědci říkají, že chlorofyl, který je v ní obsažen, patří k vynikajícím ústním deodorantům.

Levandule

Je hezká, krásně voní a ještě působí proti špatnému dechu. Ano, levandule. Pokud je vám proti srsti vložit si ji do úst „jen tak“, poohlédněte se po nějaké ústní vodě s jejím obsahem.

Bazalka

Žádná kuchyň by bez bazalky nebyla úplná. A co víc, pár jejích lístků může ukončit vaše trápení s dechem. Bazalka totiž má deodorizační a antimikrobiální vlastnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat