Ovoce, které láme kalorické rekordy. S těmito při dietě opatrně

Ovoce je zdravé, a tak bychom si měli dopřávat každý den. To je staré známé pravidlo. A nezáleží na tom, zda zrovna hubnete nebo ne. Ovšem myslet si, že ovoce můžeme spořádat celá kila, by se při snahách o štíhlou postavu mohlo vymstít. Některé druhy totiž v počtu kalorií konkurují třeba chipsům či čokoládě.

Nicméně by byla chyba následující rekordmany z ovocné říše ze stravy zcela vyřadit jen proto, že plníte předsevzetí o hubnutí. Obsahují totiž cenné látky, jež naše tělo potřebuje. Jen se zkrátka vyplatí hlídat si, kolik si daného plodu nakládáte na talíř.

Avokádo

V jediném plodu najdete okolo 320 kalorií, což už je nezanedbatelná porce. Ovšem připravit se o cenné zdravé tuky, vitaminy a antioxidanty, jež avokádo obsahuje, by byla věčná škoda. Co s tím? Prostě konzumaci tohoto ovoce omezte na polovinu plodu denně.

Banány

Jsou zdravé, rychle dodají energii, obsahují velmi cenné živiny (včetně draslíku a vitaminu C), velmi snadno je strčíte do kabelky či tašky… Prostě není divu, že tohle ovoce patří k nejoblíbenějším. Ale také nejkaloričtějším. Jeden průměrně velký banán vám dodá asi 125 kalorií. Tak si víc než dva denně raději nedopřávejte.

Fíky

Pokud v létě vyrážíte na jih k moři, jistě neodoláte pokušení v podobě slaďoučkých, zralých fíků, které v řadě zemí rostou na stromech prakticky na každém rohu (a ty, jež seženete na tamních tržištích, jsou, co se chuti týče, úplně jiná liga než ty, jež koupíte u nás v supermarketu). Ovšem mějte na paměti, že každý malý fíček obsahuje nejméně 30 kalorií. Jistě, to není zrovna závratné číslo, ale ruku na srdce – copak se spokojíte s jediným? Nicméně je dobré vědět, že s každým plodem tělu dodáte kromě jiného i důležitý vitamin K nebo mangan.

Datle

Sušené datle jsou takovou zimní klasikou, řada lidí si s nimi zpříjemňuje sychravé večery. Příznivci zdravého životního stylu pak mletými datlemi nahrazují cukr v těstu na koláče. To ovšem neznamená, že pak vykouzlí nízkokalorický moučník. Ve 100 gramech sušených datlí se totiž skrývá okolo 280 kalorií. Ale také řada cenných živin. Navíc pokud máte potíže se zácpou, rozhodně na datle nezanevřete!

Rozinky

A u sušeného ovoce ještě zůstaňme. Rozinky, které tak rádi mlsáme v moučníkách (tedy pokud nám je z rumu nevyloví někdo dřív, než je zapracujeme do těsta), také patří mezi kalorické rekordmany. V jediném šálku totiž najdete okolo 430 kalorií (jen pro srovnání – šálek kuliček hroznového vína má přibližně 65 kalorií). Tak na to při dietě pamatujte.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat