Býváte ve stresu? Dívejte se na ty správné obrázky

Stres? V ideálním světě byste utíkali na hodinu jógy, nebo se naložili do teplé lázně. Naneštěstí něco takového není možné – zvlášť když jste v práci. Jak lze hladinu stresových hormonů snížit v podstatě kdekoli? Vědci mají jasno. Těchto pět relaxačních snímků vás okamžitě uklidní!

Nevíte, kam dřív skočit, srdce buší jako splašené a na čele se vám objevil pot? Podívejte se tím správným směrem, nebo si v internetovém vyhledavači najděte ten správný harmonizující obrázek!

Zelená plocha

Psychologové zjistili, že obyvatelé měst žijících v blízkosti zelených ploch cítí menší mentální strach. Vy ale nepotřebujete výhled do parku, abyste se dočkali uklidňujících účinků přírody. Jistý holandský výzkum provedený v čekárnách nejmenované nemocnice prokázal, že pouhé fotografie zeleně jsou neméně účinné. Plakáty rostlin, tráva, zelený strom? Tohle vám pomůže!

Přímořská krajina

Možná máte ve svém smartphonu nahraný populární zvuk mořského příboje, který vám pomáhá s usínáním. Z psychologického hlediska je však i samotný vzhled oceánu velmi uklidňující. Odborníci vyspekulovali, že moře vnáší pocit jistoty díky množství životadárné vody a její relativně hladké ploše. Neurolog Michael Merzenich z Kalifornské univerzity v San Francisku to v jednom rozhovoru popsal tak, že „když je oceán bez kazů, tak přirozenému uklidnění nic nebrání“.

Přírodní fraktály

Přirozené fraktály (geometrické vzory), nebo opakující se vzory, lze nalézt téměř všude v přírodě: ve skořápkách, květech, listech, sněhových vločkách, korytech řek, dokonce i v žilách našeho těla. Uklidňující účinek fraktálů popřít nelze již z evolučního hlediska. Lidský vizuální systém totiž byl vyvinut tak, aby vzory fraktálů účinně zpracovával. To znamená, že vaše zvýšená pozornost a zájem o obraz koryta řeky není náhodný. Coby pozorovatel se nad takovou scenérií dokonale vyklidíte.

Uměle vytvořené fraktály

Fraktální vzory vytvořené uměle působí na mozek podobně jako ty přírodní. Většina umělých fraktálů patří do rodiny, která se nazývá „přesné fraktály“ precizně a dokonale se opakující. Architektura založená na fraktální geometrii může mít na stav psychiky blahodárný efekt. Zkuste třeba mozaiku…

Modrá barva

Studie prokázaly, že chladný odstín modré barvy má dobrý psychologický dopad. Například v jedné studii, kdy bylo 98 studentů vysokých škol, způsobila modrá vysoký počet pozitivních emočních reakcí, jako jsou pocity klidu, štěstí, míru, naděje a pohodlí. Počet negativních odpovědí by se přitom dal spočítat na prstech jedné ruky. Takže konec stresu, nervozity a úzkosti. V případě nouze se okamžitě zaměřte na tmavě modrou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat