Při dlouhém sezení se ukládá tuk kolem jater, slinivky a ledvin

Výzkumy z posledních let naznačují, že mnohem nebezpečnější než obezita celková je ta tzv. viscerální. Jsou to výrazné tukové zásoby kolem orgánů a střev v břiše. Tvorba těchto tukových polštářů přitom přímo souvisí s dlouhým sezením. Týká se i osob, které se stravují zdravě. Čím méně se pak pohybují, tím více tuků v břiše se uloží.

Břišní tuk výrazně zvyšuje riziko onemocnění oběhové soustavy, diabetu a také rakoviny. A čím déle člověk sedí, tím větší má zásoby tohoto tuku. Mezi oběma faktory existuje přímý silný vztah.

„Víme, že trávení dlouhého času sezením je nezdravé a je to rizikový faktor pro chronická onemocnění jako diabetes 2. typu či choroby srdce… Monitoringem tukových zásob pomocí magnetické rezonance a srovnáním s dobou strávenou sezením každý den jsme prokázali, že čím déle člověk sedí během dne, tím více břišního tuku se mu uloží. A čím méně se navíc pohybuje a sportuje, tím hůře,“ tvrdí doktor Joe Henson z University of Leicester.

Podle něj osoby, které mají sedavé povolání, musejí sportovat o to intenzivněji a téměř každý den, aby předešly ukládání viscerálního tuku.

Pomoc z přírody

Nejsou vaše játra kvůli nezdravému životnímu stylu zrovna ve formě? Pomozte jim těmi správnými bylinkami!

Květ smilu lékařského

Možná ho znáte pod pojmem „slaměnka“. Povzbuzuje jaterní buňky k tvorbě a vylučování žluči, zlepšuje práci slinivky a utěsňuje cévy. To se hodí za všech okolností!

Kořen smetanky lékařské

Tenhle zázrak působí proti hromadění tuků v játrech, podporuje zvýšení chuti k jídlu, vylučování žaludečních šťáv a kladně ovlivňuje nervový systém jater.

Povzbuzení jaterní činnosti

Doslova balzámem pro játra je extrakt ze semen ostropestřce mariánského (seženete v lékárně). Nať a semena obsahují sloučeniny souhrnně nazývané silymarin. Ty chrání jaterní tkáň a regenerují jaterní buňky.

Omezenou funkci jater „nakopne“ i odvar z jaterníkových listů. Spařte polévkovou lžíci šálkem horké vody, deset minut nechte stát a poté sceďte. Pijte dle potřeby dva až tři šálky denně. Jaterník lze také připravit jako výluh za studena. Vezměte 4 čajové lžičky na 1/2 litru vody a louhujte 8 hodin. Tento medikament se podle starších poznatků pije každý druhý den, maximálně však tři šálky za den.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
20 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat