Jídlo jako droga. Které potraviny jsou vysoce návykové

„Já jsem na té čokoládě snad závislá!“ Poznáváte se? Pak vězte, že vůbec nejste daleko od pravdy. Některé pochoutky totiž opravdu dokážou být návykové. To vysvětluje nejen to, proč na ně máme neustále chuť, ale i proč se po jejich konzumaci cítíme o něco šťastnější.

Které potraviny dokáží způsobit závislost?

Čokoláda

Když už jsme ji zmínili v úvodu, chvíli se u ní zastavme. Americká studie z roku 2011 skutečně prokázala, že na čokoládě a sladkostech z ní si naše tělo dokáže vytvořit závislost. Jak je to možné? Konzumace čokolády stimuluje produkci oxytocinu, hormonu štěstí, který zlepšuje náladu. Náš mozek se (zjednodušeně řečeno) rychle naučí, že poté, co spořádáme pár kostiček čokolády, je nám lépe na duši, a tak začne tuhle sladkost vyžadovat.

Sýr

Nechávají vás na nejrůznějších akcích chladnými všechny možné gurmánské lahůdky, ale jakmile objevíte sýrové prkénko, už vás od něj nikdo nedostane? Pak je to jasné – jste na sýrech závislí. Opět za to mohou látky, které sýr obsahuje a které působí na strategická centra v mozku. To zapříčiní, že po sýru toužíme čím dál víc a nedokážeme mu odolat.

Chipsy a spol.

Křupavé brambůrky, lahodné hranolky, nachos, preclíky… Zkrátka smažené a slané dobroty, které tak rádi chroupeme, také patří k návykovým jídlům. I proto je tak těžké přinutit se v restauraci objednat si třeba bramborovou kaši namísto hranolků, ačkoli se vlastně jedná o stejný druh ingredience. Opět za to mohou receptory v našem mozku, které nás nutí mlsat tyhle nezdravé potraviny víc, než bychom chtěli a měli.

Kofeinové nápoje

Od limonád přes kávu až po energetické drinky – všechny tyto nápoje dokáží vyvolat závislost. A může za to nejen cukr, o kterém ještě bude řeč, ale také kofein. O tom, že je tato látka návyková, nikdo ani nepochybuje. Však si vzpomeňte, jak těžké je odbourat zlozvyk pravidelného pití energetických nápojů! Mnoho lidí při tomto odvykání popisuje regulérní abstinenční příznaky.

Sladkosti

Cukr je nejen nezdravý a přispívá ke vzrůstající obezitě, ale navíc je ještě návykový. I proto dá tolik práce jeho konzumaci omezit. Nadměrná konzumace cukru ovlivňuje v mozku produkci dopaminu, což vysvětluje, proč se chvíli poté, co slupneme nějakou sladkost, cítíme tak dobře. Jenže mozek chce stále víc a víc a tím (opět velmi zjednodušeně řečeno) vzniká závislost. Podobně jako u jiných drog.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat