Gynekologický nádor: Rozpoznejte ho včas!

Rakovina gynekologické oblasti zahrnuje několik různých onemocnění – záleží, který ze ženských orgánů je postižen. Tato onemocnění se liší svými projevy, metodami léčby i prognózou.

U jednotlivých onemocnění jsou známé rizikové faktory, a pokud víte, že některé z nich máte, váš gynekolog by vás měl vyšetřovat o to pečlivěji.

1. Rakovina vaječníků

Rakovina vaječníků je jedna z nejhorších v této oblasti. Často je diagnostikována až v pokročilém stadiu, protože v břiše může nádor dlouho růst, aniž by způsoboval pacientce jakékoliv obtíže.
Příznaky – v počátečních stadiích většinou žádné, u pokročilých stadií zvýšená únava, pocit tlaku nebo plnosti v pánvi, zvětšení břicha nebo problémy se střevy (nadýmání, zácpa nebo průjem).
Rizikové faktory – vyšší věk (především kolem menopauzy), výskyt onemocnění v rodině, bezdětnost a zřejmě též dlouhodobé užívání estrogenové substituční léčby ke zmírnění projevů menopauzy.

2. Rakovina dělohy

Rakovina dělohy vychází z endometria – buněk, které jsou na povrchu dělohy. Většinou postihuje ženy po menopauze.
Příznaky – neobvyklé krvácení z pochvy, krvácení po menopauze, obtíže nebo bolesti při močení, bolesti při pohlavním styku nebo pánevní bolesti.
Rizikové faktory - nadbytek estrogenu – obezita (tuková tkáň produkuje estrogen), estrogenová substituční léčba, léčba rakoviny prsu tamoxifenem, časný nástup menstruace v dětství a pozdní menopauza, bezdětnost.

3. Rakovina děložního čípku

Nádorově jsou změněné buňky děložního čípku – vyústění dělohy do pochvy.
Příznaky – krvácení po pohlavním styku, krvácení mimo menstruaci, vaginální výtok.
Rizikové faktory – infekce HPV (lidský papilomavirus) – velmi častá infekce, která se přenáší pohlavním stykem, kouření.

4. Rakovina vulvy

Rakovina vulvy patří mezi vzácnější. Postižené jsou zevní pohlavní orgány – stydké pysky a poševní vchod. Nádor roste pomalu a objevuje se hlavně u starších žen.
Příznaky – svědění, bolest, krvácení, pálení nebo výtok.
Rizikové faktory – vyšší věk, infekce HPV, kouření.

5. Rakovina pochvy

Nádor pochvy je vzácné onemocnění postihující převážně starší ženy.
Příznaky – v časných stadiích bývá bez příznaků, později se objevují bolesti, výtok a krvácení.
Rizikové faktory – infekce HPV.

Všechna nádorová onemocnění jsou častější v některých rodinách, proto je vhodné znát svou rodinnou zátěž. Zdravý životní styl včetně racionálního stravování a cvičení obecně snižuje riziko rakoviny. V neposlední řadě je velmi důležité chodit na pravidelné gynekologické prohlídky, kde je možné včas objevit nádor, který je ještě dobře léčitelný.
Příznaky, se kterými se co nejdříve vydejte k lékaři:

    * neobvyklé krvácení nebo výtok z rodidel,
    * bolák nebo vřed, který se nehojí,
    * bolest nebo tlak v pánvi,
    * déletrvající změny ve vyprazdňování moči i stolice,
    * časté zažívací obtíže nebo nadýmání,
    * bulka nebo jiný neobvyklý nález kdekoliv v těle.

Zdroj: lecba-rakoviny.cz






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat