O srdce je třeba pečovat. Zdraví mu zajistí avokádo i řepa

Srdce je prakticky nejdůležitějším orgánem našeho těla. A také nejnamáhanějším. Nejen proto bychom o něj měli pečovat, aby nám fungovalo bez potíží co nejdéle.

Všichni víme, že pro zdravé srdce je nejdůležitější kombinace vyvážené stravy a pohybu. Sedavý způsob života srdci rozhodně neprospívá, podobně jako přemíra tuku a cukru ve stravě. Naštěstí nám příroda nadělila i účinné spojence, jež pomohou udržet srdce ve formě. Zeleninu, ovoce, ryby, ořechy... Ovšem u některých dobrot bychom pozitivní vliv na srdce asi nečekali.

Které netradiční dobroty se vyplatí zařadit na jídelníček?

Lahodná exotika

Avokádo se na české talíře dostává v poslední době čím dál víc. A je to dobře! Tenhle plod je jedinečný především díky obsahu zdraví (a hlavně srdci) prospěšných tuků, jež navíc pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi. A k tomu všemu ještě díky draslíku avokádo příznivě ovlivňuje krevní tlak.

Zelená pro srdce

Mangold. Že jste o něm ještě neslyšeli? Chyba. Tahle tmavě zelená zelenina je bohatá na vitamin B6 a draslík, které snižují krevní tlak, ale také na minerály, jako je železo nebo měď, jež napomáhají zdravému krevnímu oběhu.

Klasika, co zažívá návrat

Už dávno není červená řepa jen nezbytnou součástí školních obědů, pomalu a jistě se tahle zelenina vrací zase na výsluní a naše jídelníčky. A to je dobře. Kromě jiného působí proti vysokému krevnímu tlaku, navíc obsahuje řadu důležitých vitaminů (A, B6, C, kyselina listová), minerálů (železo, hořčík…) a antioxidantů.

Pozdrav z dáli

I když granátová jablka patří v našich zeměpisných šířkách k těm méně tradičním druhům ovoce, jeho oblíbenost stoupá. Navíc tohle jablíčko chrání naše srdce a cévy tím, že zlepšují krevní oběh a snižují cholesterol. Jako každé ovoce, i granátová jablka jsou plná vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Sladké i naslano

Sladké brambory či batáty představují další exotickou pochoutku, která se v Čechách rychle zabydluje. A pro naše srdce a cévy je to dobrá zpráva! Dokážou totiž snížit množství homocysteinu, který je spojován s některými kardiovaskulárními chorobami. A kromě toho jsou sladké brambory bohaté na hořčík, který bojuje proti stresu, a další důležité živiny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:32
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:33
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat