Zlozvyky, které vám každý den ničí sebevědomí

Ačkoli se říká, že nejkrásnější je na člověku sebevědomí, ne každý je touto vlastností od přírody obdařený. Naštěstí i sebevědomí se lze naučit vybudovat. Ovšem to si ho pak nesmíme sami srážet nejrůznějšími zlozvyky.

Na které si dát podle odborníků obzvláště pozor?

Mobil u jídla

Také už se občas přistihnete, jak do svého chytrého telefonu koukáte i při jídle, a dokonce u ve chvíli, kdy nejste u stolu sami? Chyba. Nejenže je dávání přednosti telefonu před spolustolovníky neslušné a zastáncům etikety z takového chování právem naskakuje husí kůže, ale ještě si podle autorky a koučky Rebeccy Cafiero ničíte sebevědomí. Tím, že skutečnou konverzaci vyměníte za virtuální svět, se vlastně sami izolujete a ve výsledku si připadáte osamělejší, než ve skutečnosti jste. A osamělost není pocit, který by sebevědomí podporoval…

Nebezpečná prokrastinace

Prokrastinace neboli neustálé odkládání úkolů a povinností na pozdější dobu je sama o sobě docela nebezpečným fenoménem. A nepoškozuje jen vaši kariéru či zdraví (v důsledku stresu), ale také sebevědomí. Pokud totiž neustále vše doháníte na poslední chvíli, může se stát, že si přijdete neschopní. Navíc máte sami ze sebe už tak špatný pocit, že pořád něco odkládáte. To se s dostatečným sebevědomím zrovna nespojuje.

Tohle všechno dokážu

Je samozřejmě správné dávat si nejrůznější cíle. Ovšem zkuste se nad každým takovým cílem zamyslet, zda odpovídá realitě, respektive zda je vůbec dosažitelný. Pokud budete sami na sebe až přespříliš přísní a budete mít směrem k sobě nerealistická očekávání, existuje dost vysoká pravděpodobnost, že svá předsevzetí neproměníte ve skutečnost. Opakované zklamání ze sebe sama rozhodně sebevědomí neposílí.

On tohle, ona tamto…

Neustálé porovnávání sebe a ostatních také nevede k ničemu příliš dobrému. A jak upozorňují psychologové, sociální sítě tento nešvar jen podporují. Dokonce vyšlo několik studií dokazujících, že především na dospívající děti a jejich sebevědomí má neustálé srovnávání na síti velmi negativní účinky. A u dospělých to není o moc lepší. Když se budeme soustředit na to, co mají ostatní, nebudeme se sebou nikdy spokojení. A naše sebevědomí se ocitne v troskách.

Kulatá záda

Napadlo by vás, že i držení těla může vaše sebevědomí ovlivnit, a to jak pozitivně, tak i negativně? Podle odbornice na zdravý životní styl Alison Marsch je to tak. Pokud se neustále hrbíte, působíte na své okolí jako bojácný člověk, co se snadno vzdá, není průbojný a chce se spíše schovat. Navíc i vaše shrbené tělo vysílá vašemu mozku signál, že nejste šťastní a sebevědomí. A to rozhodně není dobrá strategie. Pamatujete, jak vám maminka pořád říkala, abyste se narovnali? Zkuste ji poslouchat i jako dospělí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat