Triky, které rychle nastartují unavený mozek

Potřebujete se v práci soustředit, vyřešit zapeklitý problém, vymyslet originální projekt, ale váš unavený mozek prostě odmítá spolupracovat? Je nutné mu zkrátka dodat rychlou vzpruhu. Jenže jak? Stačí znát několik triků!

Co podle vědců spolehlivě zabere, když se potřebujete soustředit nebo se něco nového naučit?

Postranní pohledy

V rámci jisté studie bylo zjištěno, že když lidé po dobu 30 vteřin pohybují očima ze strany na stranu, pomůže jim to nejen s řešením pracovních problémů a úkolů, ale také s pamětí. Důvod není tak docela jasný, ale vědci mají teorii, podle níž horizontální pohyby očí aktivují v mozku ta správná centra. A díky tomu se mozek nastartuje. Jen se asi vyplatí věnovat se této činnosti v soukromí, abyste se nesetkali s překvapenými pohledy svých kolegů…

Chytrá žvýkačka

Ačkoli v některých společnostech je žvýkání na pracovišti zakázáno (pořád ještě nepatří mezi zvyk, který je v souladu s etiketou), pokud už v práci nevíte kudy kam a vážně potřebujete „nakopnout mozek“, po žvýkací gumě (třeba tajně) sáhněte. Několik studií totiž potvrdilo, že lidé, kteří žvýkají, mají až o 25 % vyšší schopnost se soustředit na daný problém, ale také lepší schopnost pamatovat si nové věci. Odborníci si nejsou jistí, co za touto skutečností přesně stojí, ale upřímně – hlavně když to funguje!

Ruce v pěst

Další studie zase ukázala, že když lidé bezprostředně před tím, než se začnou něco učit, zatínají pěst pravé ruky, a těsně po učení zase levé, snáze si vše zapamatují. Tedy tento postup platí pro praváky, pokud patříte mezi leváky, je to přesně naopak (před učením levá pěst, po něm pravá). A proč by měl tento trik fungovat? Ani to není tak úplně jasné, nicméně se spekuluje, že (u praváků) se stisknutím pravé pěsti aktivuje levá polovina mozku odpovědná za zapamatování si věcí, zatímco levá pěst aktivuje pravou polovinu mozku asociovanou se vzpomínáním.

Rychlý šlofík

Pospávání na pracovišti vám samozřejmě neprojde (pokud ano, máte velmi osvícené šéfy), ale pokud pracujete z domova nebo se třeba učíte na zkoušku, rozhodně stojí za to tenhle tip zkusit. Vědci totiž prokázali, že lidé, kteří si dopřejí 45 až 60 minut spánku, se dokáží nejen lépe soustředit, ale snáze si zapamatují věci, jež se před šlofíkem učili.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat