Chronický kašel. Otravný problém, který má své řešení

Chronický kašel může nabourávat spánkové cykly a způsobovat pocity vyčerpání. Závažné případy jsou spojovány se zvracením, závratěmi, a výjimečně dokonce i se zlomeninami žeber. Dá se tohoto frustrujícího stavu zbavit? Záleží, co za ním stojí!

Kašel se považuje za chronický tehdy, když trvá osm a více týdnů u dospělých nebo čtyři týdny u dětí. Mezi nejčastější příčiny patří užívání tabáku či postnasálních kapek, astma a kyselý reflux. Naštěstí chronický kašel zpravidla zmizí, jakmile se vypořádáte se základním problémem.

Kdy vyhledat lékaře?

Na vině může být i vyčerpaný nos, časté vymývání krku a bolest právě v této oblasti, dýchavičnost, dušnost, pálení žáhy a ve vzácných případech vykašlávání krve. Lékaře vyhledejte tehdy, když kašel trvá výše uvedenou dobu, nebo vyvolává krev. Odborníkovi přitom nahlaste aktuální zdravotní stav.

Jste nuceni používat postnasální kapky? Když váš nos nebo dutiny produkují další hlen, může se spustit právě nechtěný kašel. Tento stav se také nazývá syndromem horních cest dýchacích. Ve hře je i astma. Kašel, který s ním souvisí, obvykle přichází s ročním obdobím, objevit se však může i po infekci horních cest dýchacích, nebo se zhoršovat, pokud jste vystaveni určitým chemikáliím nebo vůním. U jednoho typu astmatu je hlavním příznakem právě kašlání.

Otravný problém, který má své řešení

Ale ani gastroezofageální refluxní nemoc není bez viny. V tomto běžném stavu se žaludeční kyselina vrací zpět do trubice, která spojuje váš žaludek a krk (jícnu). Neustálé podráždění může vést k chronickému kašli. Podobně to funguje i u pneumonie, chřipky, nachlazení či infekce horních cest dýchacích. V horším případě se hovoří i o chronické bronchitidě.

Tento dlouhodobý zánět vašich hlavních dýchacích cest (bronchiální trubice) může způsobit silný kašel. At je jeho příčinou cokoli, počítejte s tím, že pokud vás kašel sužuje víc než pár dní, dostaví se bolesti hlavy, závratě, nadměrné pocení či ztráta kontroly nad močovým měchýřem. Váš lékař vždy provede fyzickou prohlídku a možná bude vyžadovat rutinní rentgenové vyšetření hrudníku či laboratorní testy. To je pro stanovení příčiny chronického kašle rozhodující. Jedině tak bude schopen určit adekvátní a účinnou léčbu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat