Malé triky, které dokážou pomoct s hubnutím

Jaro je za dveřmi, a tak pro mnoho z nás začíná sezona hubnutí. Nejen proto, že pomalu odkládáme svršky a zjišťujeme, do kterých šatů se po zimě nevejdeme, ale i proto, že na jaře máme víc energie a nálady pro nové začátky a výzvy (a zdravý životní styl) než v chladných měsících. Je jasné, že základem shození nadbytečných kilogramů musí být vyvážený jídelníček a nějaký pohyb. Ale proč si své úsilí trochu neusnadnit?

Třeba některými z následujících triků, jež na první pohled možná vypadají nevýznamně, ale které mohou ve výsledku znamenat docela velký rozdíl.

Nakupujeme chytře

Spousta z nás se dopouští chyb při nákupech, kdy jednak nakupujeme dobroty, jež se se štíhlou linií příliš neslučují, jednak nakupujeme zbytečně moc. Pokud žijete sami nebo jen s partnerem/partnerkou, nakupujte potraviny vždy pouze na další den a v množství, které odpovídá tomu, co sníte (nebo byste měli sníst) – nestane se vám, že nákup na týden zmizí z lednici už za dva dny...

Malá výslužka

A když už jsme u toho, že často jíme neadekvátní množství jídla, respektive zbytečně velké porce, nemůžeme opomenout následující trik.  Pokud jíte v restauraci, rovnou si na talíři oddělte část pokrmu, kterou si necháte zabalit domů. Spousta restaurací totiž servíruje naprosto přemrštěné porce, tak nepodlehněte pokušení a jídlo si rozdělte.

Svačinka předem

A jídlo mimo bezpeční domova ještě jednou. Vyrážíte-li na večírek/raut, najezte se doma. Nebudete už pak podléhat pokušení ochutnat všechno, co uvidíte, a nespořádáte toho tolik. Protože spoléhat se jen na svou silnou vůli, to při všech těch večírkových dobrotách většinou nefunguje...

Hodování s překážkami

Je prokázáno, že jední ze způsobů, jak toho méně sníst a především nehltat, je vychutnávat pokrmy pěkně pomalu. Že stejně vždycky všechno hned slupnete, ani nevíte jak? Tak si jídlo zkuste ztížit. Držte vidličku v opačné ruce, než jste zvyklí (praváci v levé a naopak). Nebo zkuste jíst čínskými hůlkami. Budete jíst mnohem pomaleji a sníte toho méně.

Co je na talíři...

Je sice moc pěkné, když kuchař či kuchařka předloží rodině na stůl pekáč se svým kulinářským veledílem a všechny přítomné vyzve, aby si brali, jak chtějí. Jenže mít na dosah takovou neomezenou porci jídla vede k přejídání. Vždy servírujte pouze porci na talíř, nedávejte hrnec či pekáč s jídlem doprostřed stolu, aby si každý nabral – tím toho spořádáte mnohem víc!

Ruce v akci

Znáte to. Sednete si k televizi a už hledáte, co byste kde snědli (a většinou si nejdete do lednice pro mrkev). Ne proto, že máte opravdu hlad, prostě ze zvyku. A to je docela riziko pro postavu a často i zdraví. Díváte-li se na televizi, zaměstnejte ruce. Můžete třeba žehlit, plést, mačkat antistresový míček, zkrátka zkuste cokoli, co vaše ruce zabaví, takže nebudete mít pokušitelské myšlenky na jídlo.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat