Pokud chcete žít do stovky, měli byste se hodně hýbat, smát a číst

Dlouhověkost je věda. A tak není divu, že se na ni v rámci výzkumů zaměřila celá řada odborníků. A na co přišli? Aby se člověk dožil opravdu požehnaného věku, měl by do svého života zařadit následující věci.

Co také vyplynulo ze studií zaměřených na dlouhověkost?

Síla optimismu

Výzkum University of Illinois se zaměřil na to, jakého věku se lidé dožívají podle toho, jak se dívají na svět. A zjistil, že optimisté mají podstatně vyšší pravděpodobnost, že se dožijí vysokého věku, než jejich pesimističtí kolegové. Podle autorů studie za to nejspíš vděčí silnějšímu imunitnímu systému, který není celý život oslabován takovou mírou stresu, jakému podléhají právě pesimisté.

Smích jako nejlepší lék

Že smích je lék, už věděly naše prababičky. Ovšem vědci z University od Maryland nedávno přišli s tím, že lidé oddávající se smíchu opravdu často mají silnější srdce než škarohlídi. A nejde jen o to, že jsou takoví lidé většinou optimističtější (viz předchozí bod). Podle autorů studie smích podporuje krevní oběh a posiluje imunitu, z čehož naše srdce rozhodně profituje.

Krásy mateřství

Ženy, které mají děti, se dožívají vyššího věku než ty, které se matkami nikdy nestaly. Podle autorů výzkumu uveřejněném v Journal of Epidemiology and Community Health za to mohou především dva faktory. Jednak se spousta dětí o své rodiče stará, když zestárnou, čímž přispívají k jejich zdraví a vyšší životní úrovni, jednak nejsou senioři-rodiče tak osamělí. A jak prokázala nedávno jiná studie, osamělost je jedním z největších zabijáků.

Správný sport

Není třeba zdůrazňovat, že pohyb hraje v lidském zdraví a jeho udržení nezastupitelnou roli. Ovšem britští vědci se rozhodli zaměřit na konkrétní sporty a jejich vliv na dlouhověkost. Na co přišli? V porovnání s lidmi, kteří se vůbec nehýbou, jsou na tom v délce života nejlépe hráči raketových sportů (squash, tenis, badminton…), následují plavci a poté stoupenci aerobiku. Mimochodem, u nadšenců do běhání prý ve studii nebyl zaznamenán nějaký velký rozdíl v délce života oproti těm, co celý život prosedí na gauči, což řadu lidí nepotěšilo…

Dobrá kniha

Ovšem ani lidé, kteří nejsou právě nadšenci do sportu nemusejí smutnit. Tedy za předpokladu, že jsou alespoň vášnivými čtenář. Podle vědců z Yale University může čtení přispívat k delšímu životu (studie probíhala u 4 000 účastníků – po 12 letech byla ve skupině čtenářů zjištěna nižší úmrtnost). Takže hurá do knihovny!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:52
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat