Vitaminy pro zdravé kosti, které byste neměli vynechávat

Všichni ze všech stran slýcháme, že pro kosti je nejdůležitější vápník. A pravdou je, že tento minerál je pro jejich zdraví naprosto klíčový. Ovšem to neznamená, že se o kosti zvládne „postarat“ sám. K tomu potřebuje také další živiny, včetně vitaminů.

Na které bychom neměli zapomínat, aby byly kosti dlouho zdravé silné?

Vitamin D

Je nejdůležitějším vitaminem pro zdraví kostí. Pomáhá vstřebávání vápníku, podílí se na posilování kostí a udržování jejich denzity. I proto je klíčový v prevenci osteoporózy. Bohužel právě vitaminu D nepřijímá většina z nás dostatek. Jak to napravit? Zkusit můžete samozřejmě pilulky z lékárny (například ženy v období menopauzy by je měly zvážit), nicméně často stačí zařadit na jídelníček více ryb, ořechů a semen nebo vajec. A také pobývat na čerstvém vzduchu!

Vitamin A

Ačkoli bývá zmiňován spíše v souvislosti se zdravýma očima či krásnou pokožkou, podílí se také na zdravých kostech a jejich síle. Skvělou zásobárnou tohoto vitaminu je ovoce nebo zelenina – například mrkev, papriky, ale také třeba meruňky.

Vitamin K

Tento vitamin hraje důležitou roli v růstu a struktuře kostí (proto bychom si měli jeho příjem hlídat, i když už jsme odrostli dětským střevíčkům). Aktivuje v těle tři důležité proteiny podílející se na zdravé kostní tkáni a napomáhá – zjednodušeně řečeno – vázat v kostech vápník. A kde vitamin K najdeme? Jednou z nejlepších zásobáren je tmavě zelená listová zelenina, například kapusta.

Vitamin K2

Tento vitamin působí v podstatě jako transportér vápníků do kostí a zubů. A tak je jasné, že jeho nedostatek může mít neblahé následky. Naštěstí jeho zdroje nejsou nijak zvlášť exotické – patří k nim mléko a mléčné produkty, vajíčka, ale například i máslo.

Vitamin C

Ano, dokonce i na zdravých kostech se „céčko“ podílí! Podporuje totiž tvorbu kolagenu, čímž přispívá k jejich síle. Ostatně nedostatek tohoto vitaminu se na kvalitě kostí také podepíše! Naštěstí u něj většina z nás dobře ví, kde ho hledat. Zdrojem je především ovoce a zelenina.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat