Proč si pravidelně dopřávat čokoládu. Uklidní nervy i kašel

Čokoláda. Pro mnohé je téměř ztělesněním zakázaných potravin, které nám škodí a měli bychom se jim vyhýbat. Ovšem tahle představa není tak docela pravdivá. Pokud občas mlsáte čokoládu opravdu kvalitní, tedy s vysokým obsahem kakaa, a nepřeháníte to s množstvím, nemusíte mít výčitky svědomí!

První zmínky o této lahodné potravině se objevují už v dobách Aztéků a Mayů. Čokoláda se odpradávna vyrábí ze zrnek stromu Theobroma cacao, které jsou ukryté v bobech, a jednoduše je nazýváme kakao. Dnes je nejoblíbenější sladkostí na světě a jíme ji zejména proto, že nám chutná. V dávných dobách měla ale velký význam zejména v lékařství, a dokonce bývala na předpis. Dnes, kdy je na trhu mnoho léků, se na její účinky dávno zapomnělo.

Pro sladší milostný život

Pár zajímavostí o čokoládě

*Jediný kakaovník za rok vyplodí jen tolik bobů, které stačí na výrobu pouhých deseti tabulek čokolády.
*V Arménii vyrobili největší tabulku čokolády na světě, jejíž váha byla 4,5 tuny a měřila 5,7 metru na délku a 2,8 metru na šířku.
*Aztékové používali čokoládu jako platidlo. Za 30 kakaových bobů jste pořídili třeba slepici.
*V Itálii se můžete ubytovat v čokoládovém hotelu. Veškeré dekorace v něm připomínají tuto sladkou pochoutku. Dokonce i dveře.
*Od samotného objevení kakaa byla čokoláda konzumována pouze jako nápoj a to až do roku 1847, kdy vznikla první tabulka čokolády.

Takový Casanova by nám o vlivu čokolády na potenci a intimní touhu mohl nejspíš hodně vyprávět. Dříve se čokoláda užívala ve formě horkého nápoje a přisuzovala se jí nebývalá moc zvyšovat sexuální libido. Čokoláda totiž obsahuje přírodní fenyletylamin, což je hormon, který je nazýván jako „droga zamilovaných“. Jde vlastně o přírodní formu slabého amfetaminu.

Nečekaný lék na kašel

Díky obsahu teobrominu, který je o třetinu silnější než kodein, dokáže čokoláda účinně tlumit kašel. Teobromin také zvyšuje aktivitu našeho mozku, rozšiřuje cévy a snižuje tlak.

Proti špatné náladě

Tady má čokoláda v oblasti dnešní medicíny nejspíš největší zastoupení. Konzumace čokolády má blahodárné účinky na naši psychiku. Je to dáno obsahem serotoninu, kofeinu a teobrominu, který stimuluje v našem těle hormony štěstí – endorfiny.

Pro zdravé zuby a silné kosti

Říkali vám rodiče, že když budete jíst hodně čokolády, budete mít zkažené zuby? No, pokud si je nebudete pořádně čistit, tak asi ano, ale jinak má čokoláda na stav našeho chrupu opačný účinek. Obsahuje totiž vápník a fluor, který je nezbytný pro zdraví našich zubů a kostí. Za to, že se vám kazí zuby, může cukr a nedostatečná hygiena, nikoli kakao.

Diabetikům zakázána?

Že není čokoláda vhodná pro diabetiky? Vědci pomalu mění názor. Většina léčivé energie v čokoládě pochází z flavonoidů. U skupiny diabetiků, která podstoupila testování, se zjistilo, že přispěla ke snížení cholesterolu, tlaku a zlepšila funkci inzulinu. Také napomáhá předcházet tvorbě krevních sraženin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat