Vyzrajte na nevolnost při cestování. Najezte se a hodně se dívejte

Míváte při jízdě autem či autobusem žaludek jako na vodě nebo máte hlavu jako střep? Kinetóza při cestování netrápí především děti, jak by se mohlo zdát. Nevyhýbá se ani dospělým. Přinášíme vám pár tipů, jak nevolnostem předejít nebo je co nejrychleji zahnat.

Co oči nevidí, ucho vnímá

Kinetóza neboli nemoc z pohybu je způsobena rozdílným vnímáním oka a středního ucha. Oko při pohybu v autě, letadle, na lodi apod. nevnímá téměř žádný pohyb, naproti tomu střední ucho zaznamenává otřesy a mozek si tuto situaci nedovede správně spojit. Vyšle signál, který spustí nepříjemné závratě, únavu, bolest hlavy či rovnou zvracení. Tento stav funguje i opačně. Pokud si stoupnete na molo a díváte se do vody, která plyne, může se vám začít točit hlava. I to je kinetóza.

Dívejte se

Při cestách dopravními prostředky se snažte dívat ven z okénka. Nevolnosti zhoršuje například čtení nebo dívání se do telefonu. Někomu může příznaky zhoršit i to, že sedí proti směru jízdy. V autobuse a ve vlaku si nesedejte opačně.

Najezte se

Trochu najíst byste se měli již před cestou. Vyhněte se však tučnému jídlu a mléčným výrobkům. Zabalte si s sebou svačinu, například sušenky a colu nebo studenou vodu.

Hlavně klid

Kinetóza je často napůl psychický problém. Do jisté míry ji lze ovlivnit pomocí vlastní mysli. Neměli byste se zaobírat tím, zda už vám každou chvilku nebude na zvracení a raději se něčím zabavte. Neptejte se dětí každou půlhodinu, jestli je jim dobře, raději si společně zahrajte nějakou hru a odveďte jejich pozornost.

Co nejvíc spěte

Pokud víte, že cesta bude dlouhá, zkuste usnout. Mozek vypne všechna „čidla“, která vysílají nebezpečné signály a nevolnosti se vám vyhnou minimálně do té doby, dokud budete spát.

Dýchejte zhluboka

Čerstvý vzduch dovede opravdové divy. Otevřete na sebe okénko, občas po cestě zastavte a protáhněte se. Pokud je vám hodně zle, lehněte si na zem, zavřete oči (dívání se na pohybující se mraky nevolnosti jen zhorší) a zhluboka dýchejte. Do několika minut by se vám mělo ulevit.

Pomoc (nejen) z lékárny

Když víte, že vám nepomáhá nic z výše uvedeného, můžete zkusit léky. V lékárně jsou k dostání v různých formách. Tabletky nejspíš všichni známe již z dětství, je ale potřeba vzít si je s předstihem. Zkusit můžete také žvýkačku, která slibuje okamžitý nástup účinku, ale doporučena je až od 15 let. Pokud neholdujete medikamentům, zkuste třeba zázvorová lízátka. Zázvor má schopnost uklidnit rozhoupaný žaludek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:31
195 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat