Potraviny, které byste neměli nikdy opakovaně ohřívat

Jen v některých domácnostech se denně vaří čerstvé jídlo. Ve většině rodin si ohřívají jídlo od oběda, nebo dokonce vaří na několik dnů dopředu. Z některých potravin se ale při opětovném ohřívání uvolňují toxické látky, které mohou být pro člověka nebezpečné.

Podívejme se společně, které potraviny to jsou.

Houby

Houby bychom měli sníst nejlépe ihned po uvaření či usmažení. Během ohřívání mohou proteiny, které jsou v houbách obsaženy vytvořit škodlivé sloučeniny. Pokud máte houby rádi a jíte je často, rozhodně si vždy připravte čerstvé. I jedlé houby se opětovným ohříváním mohou změnit na jedovatý pokrm.

Olej

Během opětovného zahřívání začne olej produkovat nebezpečné mastné kyseliny, které pro naše trávení nejsou vůbec prospěšné. Tyto tuky mají negativní vliv na náš metabolismus a dokonce mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny. Příkladem jsou fritovací hrnce, ve kterých se olej opětovně zahřeje i několikrát.

Brambory

Brambory obsahují bakterie, které se při tepelné úpravě zničí. Pokud je však uchováváte při pokojové teplotě, mohou se tyto bakterie začít množit a způsobit nám zdravotní potíže. Ani uchovávání vařených brambor v lednici není zrovna vhodné, protože i v chladu se v bramborách tvoří toxiny. Navíc vychladlé a znovu ohřáté brambory šednou a kromě ošklivého vzhledu výrazně změní svoji chuť.

Rýže

Rýže patří mezi potraviny, které bychom měli jíst ihned po dovaření. Důvodem jsou bakterie, které syrová rýže obsahuje. Ty se rychle množí a mohou způsobit otravu. Pokud chcete vařenou rýži uskladnit, pak ji po dovaření ochlaďte a uchovávejte v chladničce v neprodyšném obalu.

Těstoviny

Těstoviny jsou velmi náchylné k tvorbě plísní, takže pokud je po dovaření nezchladíte studenou vodou a neuskladníte okamžitě v lednici, doporučujeme si uvařit čerstvé.

Vejce

Vejce obsahuje bílkoviny, které však při opětovném zahřátí začnou uvolňovat látky, které jsou pro naše tělo škodlivé. Na úpravě samotného vejce nezáleží. Jeho opětovné ohřívání není vhodné za žádných okolností.

Kuřecí maso

U kuřecího masa jde o stejný problém, jako u hub. Obsahuje množství proteinů, které se po ohřátí promění z prospěšných látek na škodlivé. Navíc se ztrácí chuť i výživové hodnoty. Pokud je nutné maso ohřát, prohřívejte ho pomalu a nechte ho projít vysokou teplotou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat