Polotovary, uzeniny a hotovky výrazně zvyšují riziko rakoviny prsu

Pravidelná konzumace polotovarů – omáček na těstoviny, konzerv, uzenin a předvařených jídel k dokončení v mikrovlnce či troubě – zvyšuje u žen výrazně riziko rakoviny prsu. Jednoduše proto, že tyto potravinářské výrobky obsahují látky způsobující záněty v těle. Zvyšují riziko poškození DNA a tím také riziko onemocnění rakovinou prsu.

Podle Americké společnosti pro klinickou onkologii ženy konzumující nejvíce potravinářských výrobků způsobujících záněty jsou ohroženy rakovinou prsu o devětatřicet procent více než ženy, které jedí zdravě a potravinářským polotovarům a hotovým pokrmům se zcela vyhýbají.

Vsaďte na prevenci

Navíc ženy konzumující tyto výrobky onemocní až třikrát častěji agresivní formou rakoviny prsu.

„Konzumace uzenin a masných výrobků, rychlého občerstvení a sladkostí jednou nebo dvakrát do týdne vám zřejmě neublíží. Ale obecná rada pro zdravé stravování je dobrým přístupem k prevenci rakoviny. Jezte ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny denně, ryby, luštěniny a ořechy třikrát až čtyřikrát týdně. Červené maso je jednou nebo dvakrát týdně. A vyhněte se co nejvíce uzeninám, polotovarům a rychlému občerstvení, průmyslovému pečivu z pekáren, sladkostem, slazeným nápojům a tučným výrobkům,“ uvedla profesorka Adela Castello z Institutu zdraví Karla III. ve Španělsku, která se na výzkumu podílela.

Riziko nejen pro ženy

Konzumace uzenin z červeného masa skutečně může stát člověka život. Pokud si takové pokrmy dopřává denně, výrazně tím zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce a cév či rakovinu. Právě riziko úmrtí na onemocnění oběhové soustavy už pouhé tři plátky slaniny – 50 gramů uzeniny – denně zvýší o pětadvacet procent. Riziko jakéhokoli typu rakoviny o osm procent a riziko diabetu typu dvě o dvaatřicet procent.

Riziko úmrtí na rakovinu slinivky a tlustého střeva jmenovitě je vyšší u takových osob o devatenáct procent a osmnáct procent.

„Všeobecně lze přesvědčivě tvrdit, na základě platných vědeckých důkazů, že vysoká konzumace červeného masa a zvláště uzenin souvisí se zvýšeným rizikem mnoha hlavních chronických onemocnění a předčasné smrti,“ uvedla profesorka Alicja Wolk z vysoké školy Karolinska Institutet ve Stockholmu.

Červené maso obecně obsahuje karcinogenní látky, do uzenin se přidávají uměle další karcinogeny a uzením a tepelnou úpravou vznikají další zplodiny, které mají rovněž karcinogenní a zhoubné účinky na zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:56
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat