Neběhejte pro probiotika do lékárny. Najdete je i v lednici

Probiotika obnovují střevní mikroflóru, podporují imunitu, správné trávení a celkově chrání náš organismus. Není ale nutné utíkat hned do lékárny. Mnoho kvalitních probiotik je obsaženo v běžně dostupných potravinách.

Proč užívat probiotika?

Jedním z nejčastějších důvodů, proč je důležité brát probiotika, je užívání antibiotik. Ty jsou totiž doslova zabijáky střevní flóry. Podobně škodlivě působí alkohol nebo cigarety. Na vině je ale samozřejmě i špatná strava, tučná a nekvalitní jídla, příliš koření nebo polotovary. Kromě toho mají probiotika příznivé účinky i z jiných důvodů:

  • zlepšují vstřebávání živin
  • přispívají k celkově vyšší odolnosti organismu
  • jsou prevencí proti rozmnožování škodlivých organismů
  • chrání organismus před infekcemi, špatnými bakteriemi, kvasinkami a plísněmi
  • chrání organismus před rakovinotvornými látkami, respiračním nemocemi nebo nachlazením
  • zmírňují alergické a atopické projevy u dětí

Zdroje probiotik

Jogurty

Pokud sáhnete po jogurtu, měl by obsahovat tzv. živé kultury. Tento typ jogurtů bývá také označen Lactobacillus nebo bifidus. Kromě toho je skvělým zdrojem bílkovin a vápníku.

Kefír

Kefír je kvašený mléčný nápoj s vysokým obsahem probiotik. Vyrábí se přidáním bakteriálních kulur do kravského nebo kozího mléka. Jedná se o kultury laktobacilů a kvasinek. Kefíry se vyznačují vysokým obsahem vitaminů, vápníku a hořčíku.

Kyselé zelí

Díky velkému množství vitaminů B, E a C posiluje kyselé zelí imunitní systém a má příznivý vliv i na střevní mikroflóru.

Acidofilní mléko

Tento mléčný výrobek je obohacen o ušlechtilé druhy mléčných bakterií. Tráví se lépe než klasické mléko a je vhodný právě pro lidi s mléčnou intolerancí. Podporuje trávení a má pozitivní účinek na pohyb střev, takže předchází nadýmání či zácpě.

Banány

Pektin obsažený v banánech spolupůsobí při trávení a napomáhá očištění organismu od toxických látek a spolu se značným objemem vlákniny působí proti zácpě. Banány jsou navíc přírodní probiotikum. Příznivě působí i při průjmu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat