Trávicí trakt a bloudivý nerv ovlivňují paměť podstatněji, než se soudilo

Vědci poměrně nedávno zjistili, že komunikaci mezi mozkem v hlavě a „mozkem“ trávicí soustavy zprostředkovává bloudivý nerv. A domnívali se, že jeho deaktivací můžou omezovat přejídání u jedinců, kteří trpí obezitou a nemají nikdy dost. Naznačovaly to pokusy se zvířaty. Jenže tato metoda se teď jeví jako dost nebezpečná, protože bloudivý nerv a trávicí trakt silně ovlivňují paměťová centra. Jejich tlumením dochází k poškození paměti.

Důležitý bloudivý nerv

Zjistili to vědci z Jihokalifornské univerzity v Los Angeles. Když totiž u hlodavců vypnuli bloudivý nerv, došlo nejen k narušení komunikace mezi mozkem a trávicím traktem a tím k omezení apetitu, ale také k narušení funkcí hippokampu, který je důležitou součástí paměťových funkcí.

Jak se živočichové po miliony let vyvíjeli, vyvíjel se složitý vztah mezi pamětí a trávicím traktem zprostředkovávaný právě bloudivým nervem. První organismy potřebovaly paměť především z toho důvodu, aby si pamatovaly, kde se nachází zdroj potravy a kde jim nejvíce chutnalo.

Negativní vliv na paměť

Tato primární funkce zůstala i člověka, jenže paměť potřebuje také k mnoha dalším životním funkcím a složitějším kognitivním výkonům. A zdá se, že vypnutí dráhy mozek – bloudivý nerv – trávicí trakt vede k poškození hippokampu a obecných funkcí paměti.

„Pozorovali jsme negativní ovlivnění paměti závislé na hippokampu, když jsme přerušili komunikaci mezi trávicím traktem a mozkem. Tyto výpadky paměti ale byly provázeny navíc dalšími škodlivými neurobiologickými výstupy z hippokampu,“ tvrdí autoři výzkumu doktor Scott Kanoski a magistra Andrea Suarez.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat