Hluční sousedé zvyšují riziko deprese více než dvakrát

Dánští psychologové tvrdí, že v případě nákupu nového bytu je při rozhodování stejně jako cena či lokalita podstatné to, jací žijí v okolí sousedé. To se dá dost těžce ovlivnit hlavně v horizontu času. Nicméně je téměř sebevraždou psychického zdraví, když se člověk nastěhuje vedle hlučných sousedů či oni vedle něj. Rušení od sousedů totiž zvyšuje riziko rozvoje depresí a jiných mentálních potíží více než dvakrát.

Vědci z Jihodánské univerzity vyšetřili sedm tisíc osob a sledovali je v průběhu tří let. Analýzou dat pak zjišťovali, zda mezi sebou nějak souvisí život vedle hlučných sousedů a onemocnění psychickými potížemi.

Z výsledků je jasné, že lidé žijící vedle hlučných sousedů trpí třikrát častěji nadměrným psychickým stresem. A více než dvakrát častěji se u nich rozvinou deprese a další psychické potíže.

Nejčastější můrou pro sousedy jsou noční večírky a příliš hlasitá hudba či televize.

„Jakýkoli druh hluku je dobře známým rizikovým faktorem pro řadu zdravotních potíží. Existuje však silný vztah také mezi hlukem v sousedství a psychickými potížemi,“ tvrdí autoři výzkumu z Dánska.

Jak nebezpečný je stres?

Že nadměrný stres může přispívat k depresím a úzkostem, není žádnou novinkou. Ovšem stále více odborníků se zaměřuje i na další důsledky života ve stresu, kterému podléháme v dnešní době stále častěji. Například vědci z Michiganu jako první popsali biologické mechanismy účinků psychologického stresu na imunitní systém a následný rozvoj autoimunitních onemocnění a alergií.

Stres skutečně spouští reakce v těle, které vedou ke zvýšené zánětlivosti, alergiím, astmatu, lupénce a jiným autoimunitním onemocněním. Dlouhodobý stres přitom také vyvolává rakovinu.

Když je člověk ve stresu, v jeho mozkovém centru hypotalamu se vylučuje kortikoliberin. To je faktor (hormon) uvolňující kortikotropin (CRF). Mastocyty neboli žírné buňky sídlící v kožní tkáni a trávicím traktu, které náležejí mezi buňky imunitního systému, pak aktivují své receptory CRF-1 a začnou uvolňovat velké množství histaminu. Vzniká tak různé onemocnění podle lokalizace (kůže/trávicí trakt) – lupénka, astma, alergie, syndrom chronického zánětu střev apod.

„Když nastane velký stres, CRF1 říká těmto buňkám, aby uvolňovaly chemické látky, které vedou k zánětům a alergickým reakcím, jako jsou syndrom dráždivého tračníku, astma, život ohrožující potravinové alergie a autoimunitní onemocnění jako lupus,“ tvrdí docent Adam Moeser z University of Michigan.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
20 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat