Mrtvice nebo infarkt. Jak pomoci v případě náhlé příhody

Infarkt nebo mrtvici máme spojenou spíše se starší generací, ale nevyhýbá se ani těm mladším. Dokážete poznat, kdy se jedná o srdeční či mozkovou příhodu? Víte jak člověku pomoci? V takových chvílích jde totiž doslova o minuty.

Pokud budete vědět, jak infarkt či mrtvici poznat a jak se v takové chvíli zachovat, dost možná jednou zachráníte někomu život.

Infarkt

Odhaduje se, že až desetina lidí, které postihne infarkt, nemá žádné příznaky a až třetina případů má příznaky atypické a mírnější – například jen dušnost či bolest v zádech nebo v rameni. Mezi příznaky infarktu patří také pálení žáhy, bolest břicha, zvracení, nevolnost, závratě či mdloby nebo studené pocení. V nejtěžších případech může pacient i upadnout do bezvědomí v důsledku srdeční zástavy. Zatímco u některých lidí se infarkt projeví rychlým nástupem bolesti nebo i srdeční zástavou, řadu pacientů jejich tělo upozorní s předstihem několika hodin nebo i dnů.

První pomoc při infarktu

V minulosti býval infarkt často smrtelný, dnes se daří většinu pacientů zachránit. Klíčové nicméně je dostat se do nemocnice co nejdříve nebo včas zavolat záchranku. Ideální je, pokud se pacient dostane do nemocnice do 45 minut, maximálně do hodiny od prvních příznaků infarktu. Pokud se pacient nedostane k lékaři včas, jeho srdce se může vážně poškodit nebo zničit.

Pokud se tedy vyskytnete ve společnosti člověka, který má příznaky infarktu myokardu, můžete mu pomoci následujícími kroky:

  • umístit ho do polosedu, povolit těsné oblečení
  • podat nitroglycerin, pokud ho pacient užívá
  • jestliže sed, zklidnění a lék od příznaků do asi tří minut nepomohou, volejte záchranku
  • pokud nemocný upadne do bezvědomí, pak je nutné volat 155 a provádět okamžitě nepřímou masáž srdce, a to v průměru sto stlačení za minutu.  
  • zeptejte se záchranáře na telefonu, zda pacientovi nepomohou i další léky, například rozkousání acylpyrinu/aspirinu (ředí krev, může pomoci rozpustit krevní sraženinu) nebo podání léku na uklidnění – neurol, hypnogen apod. (pacienta uklidní, a tím také uleví srdci)

Mrtvice

Příznaky mrtvice, která je v České republice příčinou každého čtvrtého úmrtí, jsou poměrně jednoznačné a jednoduché k rozeznání. Projevuje se neschopností říct souvislou větu, ale třeba i porozumět mluvenému slovu, nesouvislé drmolení, postižený má problémy s chůzí, špatnou motoriku rukou (při předpažení bude mít postižený jednu ruku níž než druhou nebo nebude schopen uchopit nabízený předmět), strnutí tváře, problém se usmát (tzv. spadlý koutek), zamlžené nebo dvojité vidění a také silná bolest hlavy, kterou mohou doprovázet závratě nebo zvracení, ztráta rovnováhy či vědomí.

Jak pomoci?

Pokud u někoho objevíte některý z výše popsaných příznaků, je potřeba ihned začít jednat. Poskytnutí první pomoci v tomto případě spočívá v podstatě v tom, že okamžitě zavoláte záchranku, která postiženého přepraví do nemocnice.

Situaci rozhodně nepodceňujte ani při velmi lehkém průběhu! Včasnou léčbou můžete předejít dalšímu projevu onemocnění, který již může být daleko silnější a způsobit závažnější následky. Proto i v případě lehkých příznaků, které rychle ustoupí, navštivte lékaře a požádejte o vyšetření.

V případě upadnutí do bezvědomí, postiženého uložte do boční stabilizované polohy, uvolněte mu dýchací cesty a poté přivolejte záchranku. Pokud nedýchá, začněte s resuscitací, a ujistěte se také, že není zraněný nebo nekrvácí.

Pozor, při ukládání do stabilizované polohy postiženému nikdy nezvedejte nohy výš než tělo! Zvýšil by se tím nitrolebeční tlak, což by vedlo ke zhoršení případného krvácení do mozku a mohlo skončit i úmrtím.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat