Zbavte se levně závislosti na cigaretách. Háčkujte a pleťte

Máte v oblibě ruční práce? Ne? Měly byste. Nejnovější výzkumy totiž uvádějí, že pletení zbavuje úzkosti, snižuje depresi, zpomaluje nástup demence, a dokonce pomáhá při chronické bolesti. Je tedy na čase opět oprášit pletací výbavičku.

Rytmus jako součást meditace

Celé kouzlo tkví v jednoduchých a opakujících se pohybech. Při provozování podobných činností, jako je pletení, háčkování, paličkování, drhání apod. zklidníte nejen tělo, ale především mozek. Pletení se zejména mezi organizace, které ho využívá jako léčebnou metodu, velmi rozšířilo. Pletení není vhodné jen pro dospělé, ale také pro děti, kterým pletení velmi zlepšuje motorický výkon. Některé školy dokonce učí děti plést dříve, než psát a číst. Naučí se totiž lepšímu soustředění a lépe tak stimulují jejich mozek.

Demence

Kroužky, ve kterých se lidé učí plést, fungují také pro lidi trpící depresemi, úzkostmi, nespavostí nebo demencí. Pokud jde o demenci a průzkumy, které souvisely s vlivem pletení na vývoj této choroby, ukazuje se, že ti, kteří se věnují nějaké ruční práci, vykazují mnohem nižší pravděpodobnost onemocnění demencí.

Deprese

Pacienti s depresí se v Británii podrobili testům, které spočívaly v několikahodinové terapii pletením. V naprosté většině se při činnostech jako je pletení a háčkování cítili velice spokojeně. Dokonce natolik, že u mnoha jedinců pocit blaha po dlouhé době překonal sílu samotné nemoci.

Artritida

Pletení a jiné ruční práce mají pozitivní účinky i na klouby postižené artritidou. Častý pohyb je v takovém případě žádoucí, a tím, že se klouby udržují v pravidelném pohybu, může nemocný výrazně zmírnit chronickou bolest.

Odvykání

Několik studií také dokazuje, že je drobná ruční práce výrazným pomocníkem při odvykání kouření, užívání drog či v případě alkoholismu. Jednoduše nutí člověka soustředit se na něco jiného a pro mnoho pacientů je činnost poměrně zábavná. Tudíž je pro ně odvykání mnohem snazší.

Stres

Pletení umožňuje soustředit se na úkol, který jsme si předsevzali. Mozek musí přemýšlet a vizualizovat, aby dokázal vytvořit finální produkt. Tím vypne vnímání stresu a vás nechá odpočinout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat