Abstinenti jsou ohroženi demencí více než ti, kteří si sklenku dopřejí

Abstinenti mají sice o něco nižší riziko rozvoje rakoviny různých druhů, ale s ohledem na zdraví srdce a cév jsou na tom hůře než lidé, kteří si dopřejí občas skleničku lihových nápojů. A podle vědců z Londýnské univerzity jsou také v nevýhodě s ohledem na rozvoj demence. Lidé abstinující ve středním věku onemocní Alzheimerovou chorobou či jiným neurodegenerativním onemocněním výrazně častěji než střídmí konzumenti alkoholu.

Celoživotní abstinence zvyšuje riziko o sedmašedesát procent, abstinence ve středním věku o pětačtyřicet procent. Ale osoby, které vypijí týdně více než sedmičku vína či šest piv, jsou ohroženi demencí také více. V podstatně nejhůře na tom jsou abstinenti a těžcí alkoholici.

„Dokázali jsme tímto výzkumem, že dlouhodobá abstinence a nadměrná konzumace alkoholu můžou zvýšit riziko rozvoje demence,“ tvrdí autoři z Londýnské univerzity na stránkách British Medical Journal.

Podle doktora Sevila Yasara z Marylandu, který na výzkumu spolupracoval, ale nejvíce snižuje riziko demence konzumace červeného vína.

„Víno krom alkoholu obsahuje polyfenoly, které chrání nervovou tkáň před neurodegenerativními a cévními změnami, chrání také srdce a cévy před záněty a snižují srážlivost krve a změny v hladině krevních tuků,“ vysvětluje doktor Yasar, proč je dobré dát si denně deci červeného.

S jídlem, nebo bez?

O tom, že červené víno může pozitivně působit na srdce a cévy, jsou přesvědčení také američtí kardiologové. Tvrdí, že každodenní střídmá konzumace alkoholu snižuje riziko rozvoje srdečně-cévních onemocnění a prodlužuje život. Nikdy však nesmí člověk zvýšit denní dávku konzumace nad jeden až dva drinky. A upozorňují, že alkohol v jakémkoli množství zvyšuje riziko rakoviny.

„Zdraví dospělí, kteří vypijí týdně od tří do čtrnácti alkoholických nápojů, jsou ohroženi předčasným úmrtím na choroby oběhové soustavy o pětinu méně než abstinenti,“ tvrdí kardiologové z Washingtonu D.C.

U žen je přitom účinek alkoholu silnější (až pětadvacet procent) než u mužů (třináct procent). A při nadměrné konzumaci alkoholu je naopak riziko předčasného úmrtí o pětadvacet procent vyšší ve srovnání s abstinenty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat