Párky v rohlíku jako hrozba pro děti. Prý mohou za vznik rakoviny a leukemie

Kdo by to byl řekl, že párek v rohlíku dokáže jednoho i zabít – prý doslova. A protože po tomhle pokrmu volají především děti, vy jakožto rodič byste měli znát všechna rizika, která představuje stánek s rychlým občerstvením pro celou vaši rodinu!

Párek v rohlíku je typicky česká varianta zahraničního hot dogu. Oba pokrmy však patří k vyhledávaným sortimentům rychlého občerstvení. Základem je pečivo a zpracovaná uzenina, kterou doplní nějaké to ochucovadlo v podobě kečupu, majonézy či koření. Jedí vaše děti tuhle „dobrotu“ ze stánku až příliš často? Pak pro vás následující řádky budou asi hodně velkou noční můrou…

Varování, které nelze brát na lehkou váhu

Nedávná studie, jejíž závěry publikoval americký deník Los Angeles Times, sděluje, že děti, které konzumují tři párky v rohlíku týdně, mají devětkrát zvýšené riziko leukémie. Jste v šoku? Žádný div, ovšem pozor, tím to celé jenom začíná. Zbystřit všechny smysly by totiž měly i těhotné ženy.

Stejný průzkum rovněž uvádí, že ratolesti, jejichž matka si v požehnaném stavu tento pokrm pravidelně dopřávala, jsou výrazně náchylnější k rozvoji mozkových nádorů. Ptáte se, jak je něco takového vůbec možné? Dobrá otázka. Vypadá to, že za vším stojí právě ta zmíněná uzenina, o jejímž složení si vědci nedělají valné iluze.

Libo škodlivý karcinogen? Stačí říct

Odborníci, kteří danou studii realizovali, jsou toho mínění, že hot dogy i párky v rohlíku obsahují kromě dalších škodlivých chemických složek i nitridy, což jsou sloučeniny kovů s dusíkem. Tyto látky se prý tepelnou úpravou mění v karcinogeny, ze kterých pochopitelně plynou nemalá zdravotní rizika, včetně zmíněné leukémie, rakoviny jícnu, žaludku a močového měchýře.

Pravdou bohužel je, že tato informace se neobjevila poprvé. Souvislost mezi zvýšeným rizikem rakoviny u dětí a zpracovanými uzeninami naznačily už tři na sobě nezávislé studie, které před jejich častější konzumací varují. I dospělým ale mohou hodně uškodit…

Masné mňamky, na něž si raději nechte zajít chuť

Slanina, šunka, párky a ostatní uzeniny? Pokud si na těchto laskominách „ujíždíte“, není to vůbec dobře. Tyto produkty bohužel obsahují vysoký podíl tuku, cholesterolu a sodíku. Ani jedna ze zmíněných složek si s bezproblémovou existencí příliš nerozumí, to je bez debat. Experti se netají názorem, že nahrávají vysokému cholesterolu, kardiovaskulárním chorobám i celulitidě. Tak pozor na to!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat