Od exotiky zpět domů aneb Učíme se vařit z českých sezonních surovin

Máme farmářské trhy a konečně nemusíme pro zeleninu jen do supermarketu. Občas se na nich ale setkáváme s plodinami, na které se zapomnělo, ačkoliv jsou naše, tuzemské. Co dobrého uvařit z krásné dýně, kulaté řepy... Co s jablky starých českých odrůd? První díl nové kuchařky Recepty z farmářského trhu představí svěží nápady na přípravu pokrmů z domácích plodin v podzimním a zimním období.

Hanka Michopulu, někdejší šéfredaktorka časopisu Apetit, dnes volná novinářka a autorka úspěšné kuchařky Zpátky domů, obnovila v roce 2009 tradici farmářských trhů. Založila nejprve několik trhových míst na okraji Prahy. Poté pomáhala ostatním českým městům ve stejné aktivitě radami a podporou. „Zjistila jsem tehdy, že nestačí jen dokola psát, že tu trhy chybějí. Že pokud chci pro lidi čerstvé české suroviny na vaření, musím pověsit na chvíli psaní na hřebík a opřít se do toho sama,“ vzpomíná Hanka.

Stalo se, staronový trend se ujal a rozšířil, a Hanka teď vybrala své receptové favority z receptů, které pomohou vrátit čerstvým českým plodinám jejich ztracenou slávu v domácí kuchyni. „Všimla jsem si totiž, že si lidé s nabídkou české zeleniny občas nevědí rady, protože na takovou šíři nabídky dříve nebyli zvyklí. Často jsem na trhu odpovídala na otázky jako:  na co jsou některé nezvyklé druhy kořenové zeleniny, co uvařit z dýně. Když jsem zjistila, že už po několikáté někomu tisknu doma svoje recepty na řepu, věděla jsem, že je čas na novou kuchařku. Takovou, jakou čtenáři potřebují teď a tady,“ říká autorka kuchařky Hana Michopulu. 

V knize najdete nové nápady na klasické české zimní suroviny jako brambory, zelí, kapustu, pórek, cibuli atd., ale i na méně zavedené zástupce české zimy jako jedlé kaštany, kdoule, luštěniny atd.

Stejně jako u mé předchozí knihy se jedná o recepty, které ráda vařím pro svou rodinu a přátele, ale v tomto případě se také podrobně zabývám tím, jaké možnosti české sezonní potraviny mají. V zimních měsících pro vitaminy nemusíme k pultům s chemicky ošetřenými citrusy nebo rovnou do lékáren. Česká příroda nás bezpečně provede celou zimou, jen si to už neuvědomujeme,“ podotýká Michopulu.

Recepty z farmářského trhu pro období podzimzima vyšly začátkem září a obsahují celkem 90 receptů z více než dvaceti různých plodin. Kuchařka má úžasné fotografie od fotografa Marka Kučery a jako vždy je naplněná osobními postřehy autorky v jejím typickém střízlivém a vstřícném tónu.

V knize se autork
a věnuje těmto surovinám, které zároveň tvoří samostatné kapitoly:
Brambory
Cibule
Čekanka
Dýně
Houby
Hrušky
Jablka
Kapusta
Kdoule
Kaštany
Luštěniny
Mangold
Mrkev
Ostatní kořeny (pastinák, ředkev, atd.)
Petržel
Pórek
Řepa
Švestky
Vlašské ořechy
Zelí

Titul vyšel vlastním nákladem a kromě běžné knihkupecké sítě bude k dostání v e-shopu stránek www.michopulu.cz za 339 Kč.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat