Ovoce v lahvičce. Jak vám mohou zlepšit zdraví ovocné tinktury

Ovoce je plné vitaminů a prospěšných látek. Mělo by se tak stát nedílnou součástí našeho jídelníčku. Pro tělo však může být užitečné nejen v syrové formě. Zárodečné části ovocných rostlinek, obzvláště pupeny, jsou totiž hojně využívané také v bylinkářství.

Borůvky například působí na zrak a slinivku, černý rybíz na imunitu a alergie. Přípravky z brusinky pomohou s dezinfekcí močových cest i organismu, vinná réva při regeneraci cév a zlepšení krevního obrazu, semena z grapefruitu zase na likvidaci virů, bakterií a plísní.

Černý zázrak proti alergiím

Čerstvý černý rybíz je nejen velmi chutným sezónním ovocem, ale je to též výborným zdrojem vitaminu C: denní dávku tohoto vitaminu získáte z pouhých 100 gramů. Černý rybíz navíc kromě důležitých flavonoidů, které pomáhají vitamin C účinně vstřebávat, obsahuje i vitamin B či A nebo vysoký podíl anthokyanů. Není tak divu, že je toto vitaminy nabité ovoce populární i v bylinkářství.

„Gemmoterapeutikum z černého rybízu pomáhá zlepšovat imunitu, působí proti alergiím i problémům s dýcháním. Vhodný je také v boji s migrénami, únavou a alergiemi a proti otokům,“ vyjmenovává pozitiva černého rybízu přední česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Kiwi pomůže s napětím

Vysokým obsahem vitaminu C je známé také exotické kiwi. Vyniká navíc i obsahem draslíku či vitaminu E, konzumace čerstvého kiwi je tak obzvláště v zimním období skvělou prevencí proti nemocem. Přestože již kiwi patří v nabídce českých obchodů ke stálicím, původně pochází z Číny. Také proto se v oblasti bylinkářství v Evropě přichází na jeho pozitivní účinky na zdraví člověka teprve v posledních desetiletích. Zjistilo se tak, že kromě posílení obranyschopnosti organismu umí kiwi rovněž snižovat psychické napětí. Tinktura z plodů kiwi navíc podporuje látkovou výměnu v těle a pomáhá udržovat zdravé a funkční klouby.

Prospěšné látky z kiwi lze efektivně využít i jako mast. Ta pomáhá při likvidací plísní v těle, příznivě ovlivňuje též záněty tkání a nervů. Mast je nejvhodnější nanášet v tenké vrstvě na křížovou oblast nebo páteř dvakrát denně.

Borůvky jako pomocník v péči o zrak

Borůvky patří v létě k velmi oblíbenému ovoci. Málokdo ovšem ví, že kromě skvělé chuti mohou příznivě ovlivnit i naše zdraví. Největší účinky má gemmoterapeutikum z konečků rostliny, které má blahodárný vliv na problémy se slinivkou i zrakem. Podporuje totiž funkci sítnice a pomáhá stabilizovat množství kolagenu v oku, pozitivně tak působí na kvalitu a jasnost vidění.

Dobrou službu prokáže i při hubnutí. Borůvka totiž pomáhá udržovat normální metabolismus glukózy, tuků a bílkovin a příznivě působí na střevní sliznice. Díky svým antioxidačním účinkům navíc pomáhá čistit organismus od škodlivých látek. Borůvky by měly vyhledávat také osoby se sklony k cukrovce, právě čerstvé plody nebo tinktury z borůvek totiž mohou díky své schopnosti podpořit maximální využití přirozeného inzulinu sloužit jako podpůrný prostředek při léčbě tohoto onemocnění.

Brusinka a vinná réva pro cévy

Brusinka je borůvce podobná nejen svou velikostí, ale také pozitivními účinky. I výluhy z brusinek slouží k celkové očistě organismu. Brusinky jsou ovšem známé především pro své výborné dezinfekční účinky a blahodárný vliv na močové cesty. Právě močové cesty totiž pomáhají zbavit nežádoucích mikrobů.

„Příznivé účinky brusinek však mohou využít nejen dámy trpící na časté záněty močových cest či starší dámy po menopauze, ale i pánové. Brusinky totiž napomáhají též zdravé funkci prostaty i očistě střev,“ upozorňuje Jarmila Podhorná a dodává, že kromě toho jsou účinné i při čištění cév od tukových usazenin.

Účinným prostředkem na cévní problémy je také vinná réva. Jako ovoce je vyhledávaná pro své pozitivní účinky na organismus, kromě vitaminů B a C totiž obsahuje hořčík, draslík, mangan i další užitečné látky. V podobě gemmoterapeutik – zpracovaných pupenů – nám však může réva pomoci i při regeneraci cév. Její účinek při zvyšování počtu bílých krvinek rovněž není zanedbatelný.

Všestranný grapefruit

Grapefruit patří v bylinkářství k velmi oblíbenému ovoci a přípravky z něj jsou často první volbou při celé řadě zdravotních neduhů. Malým zázrakem jsou semena grapefruitu, která v podobě zpracované tinktury představují účinný prostředek na likvidaci virů, bakterií i plísní v organismu, ale také skvělého pomocníka při zánětu v dásních a krku.

„Velmi využívaný je rovněž grepový olej. Výtažek rozpuštěný v oleji pomáhá odstraňovat plísně z pokožky, často pomůže při ekzémech i akné,“ dodává bylinkářka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat