Muzikantům funguje mozek mnohem lépe. Navíc nepotřebuje tolik energie

Studium hudby či cizích jazyků zlepšuje nejen paměť, ale celkovou výkonnost mozku. Podle kanadských neurologů totiž mozek muzikantů či bilingvních lidí funguje efektivněji. A k řešení náročných paměťových úkolů potřebuje mnohem méně zdrojů a energie.

„Tyto objevy dokazují, že hudebníci a bilingvní lidé vyžadují méně úsilí k výkonu stejného úkolu, což by je mohlo také chránit před kognitivním úpadkem a oddálit nástup demence. Naše výsledky rovněž demonstrují, že zkušenosti osoby, ať už je to při učení se hraní na hudební nástroj či jinému jazyku, může formovat to, jaké mozkové funkce a sítě jsou použity,“ tvrdí profesor Claude Alain z University of Toronto.

Neurologové už déle vědí, že hudebníci a bilingvní lidé mají lepší operační paměť. Ale nebylo zatím přesně jasné, proč tomu tak je.

Muzikantem už od peřinky?

Mimochodem, je prokázáno, že učení se hře na hudební nástroj podporuje mozkovou činnost také u dítěte. Zlepšuje schopnost soustředění, paměť, ale také schopnosti učit se novým věcem obecně. Hra na hudební nástroj stimuluje ty části mozku, jež jsou mimo jiné zodpovědné za čtení, matematické dovednosti, ale také emocionální vyspělost.

Poud tedy přemýšlíte, zda svého potomka přihlásit do kurzu hraní na hudební nástroj, neváhejte. Jsou k tomu i další důvody! Dnes jsou (nejen) děti zvyklé na okamžité uspokojení svých potřeb, nebaví je na něco čekat, vše vlastně mají na dosah ruky během chvilky. Ale u hudebního nástroje to tak nefunguje. Chce to čas, než mu přijdou na kloub, než hru na něj zvládnou. A to je naučí docela důležitou lekci – trpělivost. A také vytrvalost, protože zjistí, že když se nevzdají, získají odměnu v podobě vlastního úspěchu.

Hudba navíc, tak jako každé umění, podporuje u dítěte kreativní vlohy. A ty se mu budou hodit nejen při hře na hudební nástroj, ale také v dalším životě. Třeba při hledání řešení ve složitých situacích či v práci. Byla by škoda kreativitu u dítěte ignorovat!






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat