Příznaky PMS můžete účinně zmírnit i bez léků

Nepříjemný premenstruační syndrom (PMS) trápí asi 75 % všech žen. Příznaky se objevují obvykle týden před menstruací. Patří mezi ně podrážděnost, bolesti hlavy i podrážděné zažívání. Jak si ho co nejvíce ulehčit? Často stačí změna jídelníčku.

Hormonální nerovnováha v těle, která se objevuje před menstruací, je příčinou premenstruačního syndromu (PMS). Některé ženy ho vnímají méně, jiným doslova řídí život a jsou nuceny s ním bojovat. Mezi nejčastější příznaky patří nadýmání, emocionální změny, křeče, únava, kožní problémy nebo zvýšená citlivost prsou. Naštěstí existují přírodní prostředky, díky nimž můžete s PMS celkem úspěšně bojovat.

Upravte jídelníček

Pokud chcete zmírnit příznaky PMS, měla byste se zamyslet, co obsahuje váš jídelníček. V tomto období se vzdejte průmyslově zpracovaných potravin, alkoholu a slaných a tučných jídel. Naopak jezte co nejvíce potravin rostlinného původu.

Tělu dodáte živiny konzumací brokolice nebo kapusty. Vysoké množství vitaminu A, který může pomoci s boji proti akné, najdete v kapustě a špenátu. Na dobrou náladu si ke snídani dejte banán, obsahuje totiž melatonin.

Pro zmírnění výkyvů nálad zkuste potraviny ze sóje, která je bohatá na fytoestrogeny. Zařadit na jídelníček můžete také tofu a tempeh či další podobné produkty obsahující sóju.

Omega-3 mastné kyseliny

Dejte si tučnou rybu, lněná semínka nebo vlašské ořechy a doplňte tělu omega-3 mastné kyseliny. Lékařské studie tvrdí, že ženy, které užívaly omega-3 mastné kyseliny coby doplněk stravy alespoň dva měsíce, měly klidnější průběh PMS.

Zacvičte si!

I když je cvičení možná to poslední, na co máte během PMS pomyšlení, překonejte se a zkuste si zacvičit. Dle odborníků je vhodné aerobní cvičení. Ovšem ne každá žena chce v tomto období poskakovat v tělocvičně. V tomto případě vyzkoušejte klidnou jógu. Poctivě prodýchávejte každou pozici, soustřeďte se jen na cviky, které jsou vám příjemné, a zkuste například pozici kobry, kočky a ryby.

Vitaminy a bylinky

Pro zmírnění PMS zvyšte příjem vápníku a manganu. Podporují zlepšení nálady a zároveň bojují při zadržování vody v těle. Dopřejte tělu i vitaminy ze skupiny B, vitamin E nebo hořčík. Z bylinek vyzkoušejte například levanduli, meduňku nebo šalvěj.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat