Váha jako na houpačce. Proč před menstruací a při ní tloustneme

Zaznamenáváte, že když se blíží vaše dny, jde vaše váha nahoru i o několik kilogramů? Nejste sama. Přírůstek hmotnosti před obdobím menstruace zaznamenává většina žen. Proč tomu tak je a lze váhový výkyv nějak ovlivnit?

Jako balon

Nejčastěji můžete zaznamenat velký váhový přírůstek zhruba tři až čtyři dny před menstruací. Váhový výkyv o jedno až dvě kila je standardní, ovšem není výjimkou, když se vaše váha posune i o šest kilo! Důvodem je složitá reakce hormonů, která způsobí zadržení vody ve vašem těle.

Že se nejedná o tuk, nýbrž o zadrženou vodu, poznáte tak, že míváte oteklé oči, prsty rukou, lýtka, kotníky či chodidla a břicho máte jako balon. Můžete si všimnout vytlačených lemů ponožek u kotníků, prstýnky, které běžně sundáte, najednou drží jako přibité a kalhoty nejdou dopnout.

Zadržování vody před menstruací se ještě umocňuje, pokud držíte dietu. Tělo pak reaguje mnohem silněji. Celkově ale změna hmotnosti před obdobím menstruace není nic neobvyklého.

Upusťte páru

Existují možnosti, jak si v takovém období od otoků a zavodnění ulevit. Cvičení před a při menstruaci pomůže uvolnit nahromaděnou tekutinu a povzbudí činnost ledvin k jejímu vyloučení. Je také vhodné, pokud trpíte menstruačními bolestmi. Vhodná jsou zejména pomalá cvičení, jako například jóga nebo také plavání.

Jezte potraviny, které mají schopnost organismus mírně odvodňovat. Ideální je chřest, kořenová zelenina, okurky, meloun nebo jablka. Dodržujte vyšší příjem tekutin a méně solte.

Zvyšte také příjem vápníku. Je prokázáno, že ženy, které mají málo vápníku, zadržují mnohem větší množství tekutin, než ženy, které mají příjem vyšší. Doporučují se zejména mléčné výrobky, fíky, čerstvé ryby a ořechy.

Pitný režim

Je paradoxní, že čím více vaše tělo vodu zadržuje, tím větší by měl být příjem tekutin. Nejvhodnější je samozřejmě čistá voda, ale dopřát si můžete také zelený čaj, který je močopudný, pročistí ledviny, detoxikuje organismus a odvodňuje ho. Také čistí střeva a má pozitivní účinky na činnost tlustého střeva, což napomáhá zmírnění křečí v období menstruace.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:30
17 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:58
162 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:57

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat